Kultura v karanéně

  | ©

Mimořádný zpravodaj IDU o aktuální situaci v kulturním prostředí v souvislosti s COVID-19.

Newsletter IDU můžete odebírat prostřednictvím emailu.
Odebírat newsletter

Zde přinášíme přehled všech doposud vydaných newsletterů:

Kultura opět v karanténě

Kdy se kultura bude moci vrátit k normálnímu provozu není stále jasné. Rádi bychom proto znovu pomáhali předávat informace k současné situaci v kultuře a umění prostřednictvím mimořádného zpravodaje. Najdete v něm přehled mimořádných opatření, výzev a grantů, dění v oborových asociacích a informace o dalších příležitostech, jak spolupracovat, kde se inspirovat či si navzájem pomoci.

Kultura po karanténě #11

Infoservis připravovaný Institutem umění – Divadelním ústavem přibližoval od prvních příznaků koronakrize mimořádná opatření vztahující se ke kultuře a umění, přehled dění a reakcí na pandemii na české i mezinárodní scéně i nové projekty na podporu kulturního sektoru. Kromě strukturálních opatření mapoval i mobilizaci a nápaditost kulturní obce v těžkých časech.

Kultura po karanténě #10

V prvním červnovém zpravodaji informujeme o aktualizovaných opatřeních, podpoře kultury online, mapování dopadů koronakrize či nových projektech na podporu umění. Přinášíme také rozhovor nejen o současné situaci s nakladatelkou a literární dokumentaristkou Barborou Baronovou.

Kultura po karanténě #9

V prvním zpravodaji, který vychází po karanténě, informujeme o aktualizovaných opatřeních, mapování dopadů koronakrize, nových projektech na podporu umění a přehledu aktivit na evropské úrovni.

Kultura v karanténě #8

V osmém mimořádném newsletteru přinášíme informace o aktualizovaných opatřeních, hygienických doporučeních v souvislosti s uvolňováním činnosti kulturních subjektů a nových projektech na podporu kultury.

Kultura v karanténě #7

V sedmém mimořádném newsletteru přinášíme informaci o aktuálním dění v české kultuře a přehled zahraničních reakcí na současnou situaci.

Kultura v karanténě #6 Spuštění výzkumu k mapování ztrát // Informace z Ministerstva kultury

V šestém mimořádném newsletteru přinášíme informaci o vládou čerstvě schváleném balíčku ministra kultury, souhrn dalších vládních opatření vztahujících se na lidi působící v kultuře, který vypracovalo Ministerstvo kultury, uveřejňujeme reakce na současný stav ze strany Mezinárodního divadelního ústavu, české hudební scény a Činohry Národní divadla, informujeme o spuštění velkého výzkumu k mapování ztrát, který připravuje IDU společně s VŠE a DAMU, uvádíme další příklady systémových opatření ze zahraničí (tyto informace také průběžně aktualizujeme na speciální stránce na našem webu Zahraniční praxe), v kulturních přehledech představujeme užitečné projekty a odkazy a v sekci fokus přibližujeme dopady koronakrize na oblast zábavních průmyslů.

Kultura v karanténě #5 aktualizovaná opatření ke zmírnění dopadů pandemie // dobrá praxe ze zahraničí

V pátém mimořádném newsletteru přinášíme kromě nových a aktualizovaných opatření ke zmírnění dopadů pandemie příklady dobré zahraniční praxe. Portál IDU Kreativní Česko připravil souhrn inspirativních opatření pro města a kraje, uveřejňujeme také přehled evropských zastřešujících organizací a networků, které se zabývají monitoringem situace v sektoru kultury a vznášejí apely na Evropskou komisi a vlády členských států EU.

Kultura v karanténě #4 mapování ztrát // nová opatření ke zmírnění dopadů pandemie // kultura online

Ve čtvrtém mimořádném newsletteru přibližujeme vznik metodiky k mapování ztrát v kulturním sektoru, na které IDU participuje společně s VŠE a AMU. Přinášíme také přehled nových opatření MPO a MPSV, jejichž cílem je zmírnit ekonomické dopady mimořádných vládních opatření v oblasti kultury. 

Kultura v karanténě #3 systémová pomoc // nabídky práce // mentální hygiena a terapeutická péče online // kulturní přehled

V třetím mimořádném newsletteru přinášíme přehled oficiálních doporučení jednotlivých ministerstev využitelných pro umělecký sektor. Snažíte se vrátit zpět do země? Nevíte, jakým způsobem naložit s připsaným grantem? Čtěte dál. Vlna solidarity žene kupředu nově vznikající projekty na rychlou vzájemnou podporu, ať už jde o hledání práce, alternativní formy kontaktu s divákem nebo psychologickou pomoc online. A protože cítíme, že je na čase vypořádat se s náporem v důsledku nových pořádků, zařazujeme rubriku Pauza. Najdete v ní inspiraci, která by vás mohla potěšit i v obyčejnou neděli.

Kultura v karanténě #2 Strukturální pomoc // nabídky práce // online platformy

V dalším newsletteru vám přinášíme návrhy prvních strukturálních opatření, která se týkají nezávislého umění, tipy na platformy, kde lze sdílet nabídky a poptávky práce, přehledy online přenosů představení a koncertů, virtuálních prohlídek galerií a dalších kreativních postupů, které dokazují sílu a nápaditost kulturní obce i v těžkých časech – v přehledu tak naleznete například divadla, která pomáhají šitím roušek.

Kultura v karanténě #1 výsledky průzkumu IDU

S odvoláním na prohlášení ministra kultury Lubomíra Zaorálka ze dne 10.3.2020 po jednání se zástupci příspěvkových organizací k aktuální situaci byl IDU pověřen zmapováním dopadů mimořádných opatření v souvislosti s COVID-19 na český nezávislý umělecký sektor (v oblasti divadla, hudby, výtvarného umění, literatury ad.). Shrnutí i výstupy šetření IDU má od 16.3. 2020 k dispozici Ministerstvo kultury, IDU je prezentuje veřejnosti v mimořádném speciálu Kultura v karanténě.
 



Články související s mimořádnou situací:

2. 4. 2020
Příklady dobré praxe ze zahraničí: Evropské zastřešující organizace a networky

Přinášíme přehled evropských zastřešujících organizací a networků, které se zabývají monitoringem dopadů opatření v souvislosti s pandemií COVID-19 na sektor kultury.

1. 4. 2020
Rozhovor ředitelkou IDU Pavlou Petrovou v Divadelních novinách 

Pavla Petrová: Věřím, že naše kultura dokáže přežít

13. 3. 2020
Ministr kultury Lubomír Zaorálek se v pátek 13. 3. sešel se zástupci nezávislé kulturní sféry kvůli řešení dopadu mimořádných opatření


Ministr kultury Lubomír Zaorálek se v pátek 13. 3. sešel se zástupci nezávislé kulturní sféry kvůli řešení dopadu mimořádných opatření spojených s vyhlášením nouzového řešení v ČR. IDU poskytl panu ministrovi a účastníkům schůzky první závěry z mapování situace napříč uměleckým sektorem. Konečné výstupy mapování pak budou postoupeny ministerstvu kultury v pondělí.

12. 3. 2020 
IDU mapuje dopady Mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví na český nezávislý umělecký sektor

IDU byl na mimořádném jednání zástupců příspěvkových organizací k aktuální situaci týkající se opatření přijatých v souvislosti s výskytem Covid – 19 v ČR, které se uskutečnilo 10. 3. 2020, pověřen ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem k zmapování dopadů Mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví na český nezávislý umělecký sektor. Sběr dat dotazníkovým šetřením probíhá do 16. 3. 2020 do 13:00, analýza dat bude začátkem příštího týdne předána ministerstvu.

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.