Kultura v karanténě #4 mapování ztrát // nová opatření ke zmírnění dopadů pandemie // kultura online

  | ©

Ve čtvrtém mimořádném newsletteru přibližujeme vznik metodiky k mapování ztrát v kulturním sektoru, na které IDU participuje společně s VŠE a AMU. Přinášíme také přehled nových opatření MPO a MPSV, jejichž cílem je zmírnit ekonomické dopady mimořádných vládních opatření v oblasti kultury. 

Mapování ztrát

Vzniká metodika k mapování ztrát v kulturním sektoru

Mimořádná opatření v rámci boje s koronavirem mají významný dopad na celý kulturní sektor a pro řadu subjektů mohou mít devastující následky. Výzkumný projekt „Koronavirus a jeho dopad na kulturní sektor“ VŠE, AMU a IDU má za cíl co nejdetailněji identifikovat a vyčíslit ekonomický dopad mimořádných opatření na vybrané sektory kultury (hudba, divadlo, výtvarné umění, muzea a galerie a filmový průmysl). Výstupy projektu budou poskytnuty Ministerstvu kultury ČR jako podklad pro tvorbu kompenzačních opatření. 

Sběr a analýza dat bude probíhat v měsíčních intervalech, a to jak na úrovni kulturních organizací, tak na úrovni nezávislých umělců a neuměleckých profesí v oblasti kultury. Kulturní operátoři budou požádáni o spolupráci na tomto projektu prostřednictvím online sběru dat na začátku dubna.

Opatření ke zmírnění dopadů

MPO a MPSV zveřejňují opatření ke zmírnění ekonomických dopadů pandemie

  • Stát na půl roku odpustí všem živnostníkům platby povinného důchodového pojištění, a to zpětně od března 2020. OSVČ tak od března do srpna nebudou muset platit předepsané zálohy a v ročním vyúčtování se jim tak sníží celkové pojistné o částku odpovídající minimálním zálohám na důchodové pojištění za půl roku. Tato částka se živnostníkům zcela promine. Manuál pro OSVČ zde.
  • Rovněž dojde k odpuštění záloh na zdravotním pojištění OSVČ také na půl roku (zálohy se považují za zaplacené). A to opět ve výši minimálního pojistného.
  • Ošetřovné bude zaměstnancům propláceno po celou dobu uzavření škol a dalších zařízení po dobu trvání mimořádných opatření vlády pro boj s epidemií COVID-19. Rozšiřuje se také nárok na ošetřovné, a to pro všechny děti mladší 13 let i při péči o starší hendikepované děti navštěvující školu. Je možné se v ošetřovném střídat a ošetřovné bude vypláceno vždy zpětně za uplynulý měsíc. Návod zde.
  • OSVČ bude výpadek příjmů z důvodu péče o děti sanovat program Ministerstva průmyslu a obchodu na základě čestného prohlášení podaného prostřednictvím obecního živnostenského úřadu. Finanční příspěvek pro OSVČ bude ve výši 424 Kč za každý den v karanténě / ošetřování člena rodiny.
  • Ministerstvo kultury připravuje pro kulturní sektor Program záchrany, aktuálně ale nemáme žádné podrobnější informace. O vývoji vás budeme informovat.

Informace pro právnické osoby

Pro aktuální informace doporučujeme sledovat:

Ministr kultury předloží vládě balíček opatření pro záchranu kultury
Jak dnes (26. 3.) uvedl server iDnes.cz, ministr kultury Lubomír Zaorálek chce vládě předložit balíček opatření pro záchranu kultury. „Budu žádat o 1,5 miliardy korun,“ říká s tím, že třeba zaměstnancům nehrajících divadel by mohl stát kompenzovat mzdy z 80 procent. Jednat se bude i o pomoci vydavatelům. Celý článek dostupný zde.

Umět pomoci

Český crowdfundingový portál Hithit dal dohromady program Hithit Antivir pro živnostníky a podnikatele zasažené koronavirem, aby mohli rychle získat peníze od svých minulých, současných i budoucích zákazníků a fanoušků. Lokální kulturu lze podpořit díky světovému projektu Patreon, kde už má svůj účet například pražský Kolektiv Underdogs. O možnostech podpory kultury ze strany veřejnosti jsme informovali také v  minulém newsletteru.

Dokumentace pomoci

Divadelní oddělení Národního muzea zahájilo dokumentaci zapojení českých divadel do krizové organizace a pomoci lidem proti současné pandemii.  Případné vlastní podněty prosím směřujte na vedoucího divadelního oddělení Libora Vodičku.

Nabídky práce

Volné pozice v oblasti kultury lze dlouhodobě sledovat na našem portálu Culturenet. Pracovní nabídky stále přibývají také na platformě Intermesos, která pomáhá směrovat profesionály z kreativních průmyslů do ostatních vytížených sektorů. Další nabídky se soustředí ve facebookových skupinách Práce v období CovidPráce v kultuřePráce z domova nebo Arts práce.

Kultura online

Performing art

Streamované čtení a další online program pokračuje v Divadle pod Palmovkou, které své logo, které tvoří PP, doplnilo o slibné motto Pandemii přečkáme.

Aktivní zůstává také Divadlo na Vinohradech, které nabízí záznamy z archivu i živě přenášené rozhovory s herci (samozřejmě v rouškách).

Klicperovo divadlo Hradec Králové připravuje vysílání Podkroví Live – každý den ve 20.00 zprostředkovává krátká audio setkání s herci. 

Sledovat online se vyplatí i činnost souborů Národního divadla. Činohra ND vyšla ven s kanálem Karanténní chvilka poesie, hereckému umu se můžete přiučit ve Škole herecké šmíry Roberta Mikuše, zopakovat si maturitu z češtiny nebo se na ni připravit pomáhá v krátkých edukačních videích třeba teta Marta a další dramaturgové ND.

#Operanámprozpívá je kampaň souboru Opery Národního divadla Státní opery, ve které posílají pozdravy. 

Podobné aktivity nabízí i online kanály Moravského divadla v Olomouci, mimo šití roušek nabízí i pomoc s nákupem pro seniory a s online výukou školáků.

Soubor Laterny magiky pořádá každý den v 11:00 na sociálních sítích on-line lekce pilates a moderního tance a členové Baletu Národního divadla v krátkém videu Protančíme se tím odlehčeně ukazují, jak přečkávají karanténu.

Divadlo Ponec na online platformě Pusťte si tanec domů pouští stream záznamů vybraných tanečních představení podle programu divadla. 

Nadační fond pro taneční kariéru na svém blogu mapoval, jak je na tom současný tanec v nouzovém stavu: výpovědi profesionálů a profesionálek z HAMU nebo 420PEOPLE se dočtete tady.

K současné situaci se vyjádřil také ředitel festivalu Letní Letná Jiří Turek, jeho celé prohlášení si přečtětě zde. 

Hudba

Spotify oznámilo nový projekt, který má pomoct umělcům zasaženým aktuální situací. Streamovací služba se chce mimo jiné spojit s charitami zaměřenými na hudební sektor a dorovnávat jejich příspěvky až do výše 10 milionů dolarů.

Ochranný svaz autorský (OSA) v těchto dnech vyplatil z Fondu solidarity jednorázovou finanční výpomoc skladatelům a textařům, pro které jsou honoráře z koncertů významnou položkou v jejich rozpočtu. Pro bližší informace sledujte i kanály naší proexportní hudební kanceláře SoundCzech.

Hudební vyžití online obohacuje také nový projekt Karanténa Session Radia Wave, který přenáší live sety českých hudebníků.

Český rozhlas Jazz zmapoval dopady pandemie koronaviru na jazzové hudebníky a skladatele. S jakými problémy se teď potýkají a jaké jsou jejich vyhlídky do budoucna? Dočtete se zde.

Pražské kolektivy společně založily online projekt Virtual Healing, „aby v této komplikované situaci udržely lokální kulturu při životě a společně zmírnily negativní dopady virové epidemie" – až do odvolání se můžete těšit na DJ sety, živá vystoupení, rozhovory nebo virtuální prohlídky.

Literatura

Kupujte knihy online u svých oblíbených nakladatelů

Jak velký dopad může mít současná situace na knižní průmysl se snažila ve svém článku Českému knižnímu trhu chybí hotovost. Co se stalo, nemá obdoby, říká šéf Arga zjistit redakce Aktuálně.cz. O své zkušenosti a názory se v něm podělili zástupci organizací jako Argo, Prostor, Kosmas nebo Euromedia.

„Kultura je možná jediná věc, ve které jsme světoví. Nenechme ji padnout,“ říká mimo jiné pořadatel Světa knihy v rozhovoru pro čt24, kde rovněž hodnotí současnou situaci.

Jak na svém FB vyzývá šéfredaktor Respektu Erik Tabery, významnou pomocí může být nyní i přímá podpora malých nakladatelství i samotných autorek a autorů a dalších, kdo se na výrobě knih podílejí, nakupováním knih – našich nejdůležitějších životních průvodců. 

Film

Na Facebooku vznikla skupina Pojištění filmu - odborné rady na téma koronavirus a způsobené škody. S odborníky z FAMU nebo Evropského institutu bezpečnosti filmových projektů se tak můžete poradit o pojistných smlouvách nebo o podkladech pro úspěšné uplatnění škody.

Asociace producentů v audiovizi minulý týden informovala a možných dopadech opatření na filmovou tvorbu v Česku. Podle APA je ve hře pokles filmové výroby o 75 % do konce roku. Stejnou otázkou se zabývá i článek V Hollywoodu je 120 tisíc lidí bez práce, čeští filmaři sčítají škody

Státní fond kinematografie nadále bez přerušení hodnotí všechny došlé projekty a žádosti o změny a stále vyhlašuje nové výzvy. Rada SFKMG bude přistupovat s vstřícností a co největší flexibilitou vůči všem žadatelům, kteří jsou negativně zasaženi důsledky opatření souvisejících s epidemií, a z toho důvodu budou bez svého zavinění nuceni měnit či odkládat své probíhající nebo chystané projekty.

Vzdělávat své děti můžete prostřednictvím programů Člověka v tísni. Organizace na svých stránkách zpřístupnila filmy a výukové lekce pro online výuku. Připravuje také online webináře pro pedagogy, například Klima v tísni.

Pauza

Následující zprávy neobsahují COVID-19. Téměř.

Nezatuhněte! Denní tvůrčí výzvy Areoškoly vás a vaši kreativitu nenechají zatuhnout. Už jste se mohli naučit natočit si krátký film nebo vyrobit komiks.

Podle britského webu Arts Professional si až dvě třetiny kupujících nenechávají vrátit peníze za lístky na zrušené akce. Své finance tak proměňují v dobrovolný příspěvek na činnost kulturních organizací. Buďme jako oni.

The Arts Newspaper přináší přehled zajímavých podcastů ze světa kultury! Pusťe si do sluchátek třeba Women in Art nebo The Way I See It – snovou kooperaci BBC a newyorské MoMA.

Pokud ve vás karanténa probudila kreativní pnutí, vyřádit se můžete s pastelkou v ruce u omalovánek, které na webu Open Culture poskytuje zdarma 113 muzeí a galerií z celého světa.

Za hranice

Přeshraniční umělecká spolupráce // výzvy IDU

Projekt PACE.V4 založený pro spolupráci kulturních organizací ve Visegrádu začal mapovat mimořádná opatření na poli kultury nejen účastnících se zemí.

Jak to vidí venku

Arts Council spustil speciální kovidovou stránku s přehledně zpracovanými informacemi o mimořádných opatřeních a financování pro jednotlivce i organizace v kulturním sektoru.

Německo představilo nový program s názvem „záchranný deštník pro oblast kultury, umělecké tvorby a médií“, v plánu jsou mimo jiné balíčky pomoci v celkové výši 50 miliard eur.

Které světové festivaly se zrušily a na jaké z nich se můžete těšit v posunutém termínu? Seznam, který můžete aktualizovat i vy, najdete na SickFestivals.com.

Jaký má koronavirus dopad na už tak rozkolísanou experimentální hudební scénu v Íránu se dočtete v novém článku od redakce Pitchforku.

Publikováno

26. 3. 2020

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.