Kultura v karanténě #7

  | ©

V sedmém mimořádném newsletteru přinášíme informaci o aktuálním dění v české kultuře a přehled zahraničních reakcí na současnou situaci.

Budoucnost letní festivalové sezony a další kroky Ministerstva kultury 

Způsob rozdělování záchranného balíčku, význam mapování zaměřeného na současný stav kulturního sektoru, otazník nad letní festivalovou sezónou, více peněz pro literaturu - ministr kultury Lubomír Zaorálek 22. 4. představil další kroky Ministerstva kultury ve vysílání Českého rozhlasu Vltava (dostupné zde.) 

Průzkum k dopadům koronaviru na kulturní sektor

Průběh výzkumu zaměřeného na stav kulturního sektoru v souvislosti s COVID-19 přiblížil 21. 4. v pořadu Českého rozhlasu Vltava Jakub Grosman z Katedry Arts managementu VŠE.

Nová kampaň Činohry Národního divadla 

Činohra Národního divadla spouští kampaň #kulturajenarod. Jedná se o sérii streamovaných debat, které se uskuteční každý čtvrtek na jevišti Stavovského divadla. Věnovat se budou divadlu a kultuře v době koronaviru a také po něm. Sledovat je bude možné vždy na YouTube kanálu Činohry ND. První debata proběhne dnes (23. 4.) od 18 hodin, kdy se setkají ředitelka pražského Divadla X10 Lenka Havlíková, ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser a ředitel Městského divadla Zlín Petr Michálek. Tématem debaty bude pokaranténní restart divadel a moderovat ji bude Marta Ljubková, šéfdramaturgyně Činohry Národního divadla. Detaily zde. 

Microsite pro hudební autory, nakladatele i uživatele hudby

S přehledem užitečných informací a rad, které mohou pomoci lépe se v současné situaci zorientovat a zvládnout ji přichází Ochranný svaz autorský (OSA). Informace (dostupné zde na speciální microsite OSA) se zaměřují na kompenzace již uhrazených autorských odměn na období nouzového stavu, možnostech pomoci zastupovaným i podporu ze strany EU.

O čem se hovoří a píše v zahraničním divadle 

Foto: Martin E. Segal Theatre Center

K uvádění klasických či současných her tematizujících a participaci umělců na „redefinici a rekonfiguraci společenské smlouvy v důsledku pandemie SARS-CoV-19“ vyzvala tento týden ikona amerického divadla Richard Schechner v rámci „Segal Talks“. Cyklus rozhovorů s významnými zástupci scénických umění inicioval Frank Hentschker, ředitel newyorského univerzitního divadla Martin E. Segal Theater Center, a z perspektivy umělců z celého světa se v něm hovoří o politických i společenských důsledcích epidemie a divadelní či taneční tvorbě v čase sociálního odstupu. Mezi dalšími hosty programu na tento týden byli a jsou například umělecký ředitel NT Gent Milo Rau nebo chilský dramatik Guillermo Calderón. Rozhovory probíhají online každý pracovní den v poledne newyorského času.

Po informacích o zrušení řady významných evropských divadelních festivalů, jako je Festival Avignon, Edinburgh Festival Fringe nebo Kunstenfestival des Arts v Bruselu, přišla zpráva i o zrušení festivalu současné německojazyčné dramatiky Stücke – Mülheimer Theatertage. Jako náhradu nabídne festival od 16. do 24. května týdenní program „Autoři a autorky v síti“, který bude obsahovat krátké filmové portréty, rozhovory, čtení a úryvky z inscenací současných dramatiček a dramatiků. Do digitálního prostoru se přesunuje také tradiční překladatelská dílna současné německé dramatiky, kterou při festivalu organizuje německé centrum ITI. 

Na téma pandemie se již píší také nové divadelní hry. Chorvatský portál drame.hr ve spolupráci s Asociací divadelních autorů a scénáristů, odborným časopisem Kazalište a chorvatským střediskem ITI inicioval projekt Monovid-19, do nějž se zapojilo 19 chorvatských dramatiků. Jejich monology se zaměřují nejen na proměnu každodenních zvyků a vztahů, ale také sociálního a politického systému, k němuž nás donutilo několik týdnů života s pandemií SARS-CoV-19. Portál drame.hr uveřejňuje každý týden jen z monologů, které budou následně publikovány také v časopise Kazalište. 

S podobnou myšlenkou přišlo již v březnu irské The Abbey Theatre, které v projektu „Dear Ireland“ v zájmu zachování kontinuity umělecké tvorby přizvalo  50 autorů převážně z Irska a vybraných dalších zemí k celonárodní konverzaci na témata čím chceme být jeden druhému, jak má vypadat naše společnost, čemu věnujeme málo pozornosti, kam směřujeme. Monology vzniklé  v rámci tohoto projektu ztvární postupně 50 irských herců. Výsledná díla budou ke zhlédnutí na YouTube kanálu divadla od 28. dubna do 1. května. Mezi umělci, kteří se do projektu zapojili, je například i u nás uváděný dramatik Enda Walsh. 

Zahraniční přehled připravila pro portál IDU Divadlo.cz vedoucí Oddělení mezinárodní spolupráce IDU Martina Pecková Černá (text dostupný zde).

Italské divadlo v karanténě podle časopisu Hystrio

Portál IDU Divadlo.cz publikoval článek italianistky a teatroložky Terezy Sieglové (celý text dostupný zde) věnovaný situaci v Itálii. Italský divadelní časopis Hystrio chtěl v druhém čísle letošního roku oslavit třicet let vlastní existence, nemohl však nereflektovat zcela výjimečnou aktuální situaci divadel. Článek přibližuje reakci malých nezávislých divadel, virtuální projekty, aktivity taneční scény, ale i formy pomoci, jako kampaň #iosonomecenate (#jájsemmecenáš), projekt „kup si již dnes, uvidíš až zítra" či nástroj italského ministerstva kultury ArtBonus, v rámci něhož je možné si dary kultuře odečíst z daní. Italské ministerstvo kultury se vedle záchranného balíčku a konkrétní pomoci kultuře a turismu věnuje i množství různých kampaní, např. vlastnímu youtube kanálu #iorestoacasa (#jázůstávámdoma), kde každý den prostřednictvím videí zpřístupňuje nejrůznější kulturní památky a instituce. Zároveň zřídilo webovou stránku La cultura non si ferma! (Kultura se nezastaví!), kde v pěti oblastech – Muzea, Knihy, Film, Hudba, Vzdělávání a Divadlo – mapuje veškeré online aktivity region po regionu. Také se zapojilo do kampaně #ioleggoacasa (#jáčtudoma), v rámci níž například muzea zpřístupnila vzácná a nedostupná čísla některých populárních komiksů.

Reakce polských divadelníků a akademiků na současnou situaci

Portál IDU Divadlo.cz publikoval článek Anny Gnot z Ústavu pro českou literaturu AV ČR věnovaný situaci v Polsku (celý text dostupný zde). Na zastavení provozu polských kulturních institucí a uměleckých škol v souvislosti s pandemií koronaviru upozorňují tři iniciativy polských divadelních umělců a akademických pracovníků.

Odborová organizace Spolku polských divadelních režisérek a režisérů zaslala ministru kultury a národního dědictví Piotru Glińskému a státní tajemnici Wandě Zwinogrodzké otevřený dopis. Přestože pisatelé ocenili grantový program ministerstva „Kultura v síti“ (Kultura w sieci), ukazují také na řadů problémů spojených s jeho vyhlášením. 

Další otevřený dopis byl zveřejněn Iniciativou dramatiček, dramatiků, dramaturgyň a dramaturgů. Jeho hlavním cílem bylo oslovení polských divadelních pracovníků a studentů divadelních oborů za účelem zmapování problémů způsobených mimořádnými opatřeními v důsledku pandemie, především přerušených projektů, pozastavených platů a dalších otázek, které nemusí souviset přímo s pandemií, ale představují dlouhodobé problémy v sektoru scénických umění. Iniciativa vznikla po konzultacích s Odborovou organizací Spolku polských divadelních režisérek a režisérů a jejím cílem je získat zpětnou vazbu nejen z divadelního prostředí, ale také navázání kontaktů z dalšími partnery a získaní právní identity pro hledání koncepčních řešení problémů polských scénických umění. Součástí dopisu je rozsáhlý dotazník pro divadelníky, který se zaměřuje na vliv současného stavu na jejich práci a kariéru.

Iniciativa „Alert Kultura“ vznikla v rámci Open Eyes Economy Summit a Kolegia hospodářství a veřejné správy Ekonomické univerzity v Krakově. Skupina odborníků upozorňuje na podíl kultury na národním hospodářství. Signatáři zdůrazňují potřebu zavést podpůrná opatření ve třech oblastech: udržení tvůrčího potenciálu kulturního sektoru a návazných oblastí, zajištění podmínek  a pravidel nezbytných k provozování kulturních aktivit na digitálních platformách (včetně změny způsobu distribuce finančních prostředků, které plynou ze zveřejňování uměleckých děl ve prospěch jejich tvůrců) a konsolidaci a integraci kulturních organizací spojenou s podporou profesionální solidarity. Opatření v těchto třech oblastech povede nejen k potvrzení statutu kultury jako významné součásti společnosti, ale přispěje také k sociálními smíru při vyrovnávání se s budoucími dopady pandemie.

Přehled zahraniční systémové pomoci pro kulturu aktualizujeme zde

Mezinárodní den tance připadá každoročně na 29. dubna a slaví se od roku 1982. Tento den je příležitostí zamyslet se nad hodnotou a důležitostí tance jako umělecké formy a upozornit na význam divadla vlády, politiky a instituce, které zatím neuznaly jeho hodnotu pro lidská společenství i jednotlivce a jeho potenciál pro ekonomický růst. Autory poselství byli v minulých letech například Merce Cunningham, Sasha Waltz, Maja Plisecká, Anne Teresa De Keerskmaeker nebo Trisha Brown, v letošním roce byl tímto čestným úkolem pověřen jihoafrický tanečník, herec, choreograf a taneční pedagog Gregory Vuyani Maquoma. Poselství je dostupné na webu českého střediska ITI (Mezinárodního divadelního ústavu). 

 

Děkujeme za vaši přízeň.
Předchozí newslettery jsou dostupné zde
Další tipy sbíráme na press@idu.cz.
Opatrujte se,
váš IDU

Publikováno

23. 4. 2020

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.