Ve Veletržním paláci Národní galerie zachytí Pražské Quadriennale dynamiku divadelních prostorů i příběhy scénografických fragmentů

  | ©

Letošní ročník Pražského Quadriennale nabídne bohatý program také ve Veletržním paláci Národní galerie Praha. Od 8. do 18. června uvede ve vzdušném 5. patře výstavní okruh třemi programovými sekcemi PQ; výstava Fragmenty II oslavuje rozmanitost scénografického přístupu k práci s měřítkem prostřednictvím modelů, maket či scénografických miniatur - trojrozměrných reprezentací reality. Výstava divadelního prostoru představí místa kulturních setkání, od fyzických po nalezené a virtuální. Výstava Ceny za nejlepší publikaci umožní návštěvníkům zastavit se a oddechnout si při listování knihami přihlášenými do otevřené výzvy této programové sekce.

Kouzlo měřítek

Výstava Fragmenty II představuje díla 23 umělců z 16 různých zemí a zachycuje rozmanitost myšlení, použitých materiálů a práce s měřítkem. V kombinaci s výjimečným řemeslným zpracováním se vystavené modely určené pro komunikaci nápadů v kreativních procesech stávají svébytnými uměleckými díly. „Jednotlivé práce ve Fragmentech II nás nutí ocenit nepřímo vyjádřenou krásu divadla skrze hru s měřítkem, skrze něco reálného, fyzického, a přitom nesoucího niterné příběhy motivů, postav a scénických prvků. Osobně bych ráda vyzdvihla tři díla: Stupnice světla, Gigantická kočkaRekonstrukce vzpomínek,” vysvětluje Klára Zieglerová, kurátorka výstavy a uznávaná scénografka působící v USA, Evropě i Asii.

Scénograf a světelný designér Dominique Drillot z Monaka představuje dílo Stupnice světla. Živý deník jeho dosavadních prací prezentuje způsoby využití modelů ke komunikaci s choreografy a produkčními týmy, ale také je zachycuje jako živé „vzpomínky na performance”, které díky práci se světlem, barvami a automatickými změnami a efekty uchovávají ducha představení.

Výstava zkoumá také rušivé účinky scénografických prvků v projektu Gigantická kočka, dioramatu tvořícím sci-fi příběh prostřednictvím jemného využití realistických motivů s náznakem kritiky používání mediálních zkratek a zveličování.

Rekonstrukce vzpomínek Auguste Kuneviciute je audiovizuální projekt, který vypráví tři příběhy odehrávající se v 80. letech 20. století v Litvě, tehdejší součásti Sovětského svazu. Dílo pojednává o nedosažitelné svornosti sovětské společnosti, a to prostřednictvím instalace identických modelů bytů, které však převypráví unikátní a skutečné příběhy litevských občanů. Dílo je navíc autentické díky pečlivému prostorovému a vizuálnímu zobrazení každodenních motivůi.

Generální ředitelka Národní galerie Praha, Alicja Knast, ke spolupráci s PQ a zařazení programu festivalu do celoročního kurátorského plánu galerie říká: „Pražské Quadriennale je výjimečnou událostí s bohatou historií, celosvětovým dosahem a pestrým a inspirativním programem. Coby hostitel tak významné akce přispívá Praha k prolnutí a vzájemnému obohacení výtvarného a scénického umění. Živá pražská umělecká komunita, která čítá řadu divadel, galerií a jiných tvůrčích prostorů, neustále posouvá hranice scénografie. Jsem přesvědčena, že letošní PQ bude mít úspěch, a mám radost, že část jeho programu bude hostit i Národní galerie Praha. Osobně si toho vážím o to více, že Slezské muzeum v Katovicích, kde jsem měla tu čest v roce 2019 působit, bylo historicky do aktivit PQ výrazně zapojeno.

Akty shromáždění

Výstava divadelního prostoru zkoumá, jak mohou divadla a prostory performance fungovat coby místa komunitního a kulturního setkávání. Cílem výstavy je hledat souvislosti mezi performance a architekturou v širším pojetí. Kurátor Andrew Filmer přibližuje různorodou povahu prezentovaných míst: „Výstava divadelního prostoru nabízí bohatou a rozmanitou škálu současných divadelních prostorů, od nově postavených divadel a center scénických umění až po digitální platformy a nalezené prostory pro společenské a kulturní akce.

Návštěvníkům představí filmy, modely, interaktivní zážitky a digitální instalace zachycující rozličné povahy divadelních prostorů. Výstava Akty opětovného shromáždění pochází z Austrálie: Znovuvybudování divadla La Mama vypráví příběh záchrany oblíbeného experimentálního divadla, které vyhořelo. Ačkoliv nová budova navazuje, ale zároveň ji znovu objevuje. Příkladem nalezeného prostoru pro představení je Nástupiště 1-12 ve veřejném podchodu autobusového nádraží ve slovenských Topoľčanech - proměněná v multimediální prostor pro současnou kulturu. Intimnější prostorový zážitek nabízí dílo tento prostor je pro tebe, participativní XR instalace a konceptuální útočiště, které si pohrává s myšlenkou situační proměny místa pro performance.

Dění na poli scénografie v písemné podobě

Knihy zařazené do Ceny za nejlepší publikaci doplní trojici výstav v Národní galerii. Kurátor Pavel Drábek oceňuje na knihách, přihlášených do letošní otevřené výzvy PQ, především šíři témat a publikačních přístupů. „Rozsah je skutečně ohromující a poukazuje na neustálý vývoj v oblasti scénografie a performance designu. Prezentované knihy o scénografii i scénografech*kách mají různé zaměření: na divadlo, umění, byznys, architekturu nebo životní prostředí. Několik publikací využívá také nová média: jde o online vydání, e-knihy a audio sbírky, některé zase využívají rozšířenou realitu k lepší ilustraci umění.” Slavnostní předávání ocenění, včetně Ceny za nejlepší publikaci, se odehraje v úterý 13. června od 21 hodin v divadle Jatka78.

Performance v Národní galerii

Výstavy v 5. patře doplní série performancí v Malé dvoraně a na Piazettě Národní galerie. Půjde o představení fyzického a vizuálního divadla, pohybové a choreografické performance Jak se věci mají nebo I’M HERE 1. PQ zve také na představení pojednávající o moci, lidské nadřazenosti a kolonialismu v Nuevo Zoologique Mexicano a Ombre des Amazonies, a zároveň představí mnohovrstevné dílo VRAK - Seznam vyhynulých druhů.

 

Vstup

Na program PQ v Národní galerii si nyní můžete zakoupit Vstupenku na výstavy nebo Festival Pass. Vstupenka platí také na Výstavu zemí a regionů v Holešovické tržnici.

Festival Pass zahrnuje i vstup na PQ Talks v divadle Jatka78 a 50% slevu na představení PQ Studio Stage na DAMU.

Studentská výstava pod širým nebem na náměstí Holešovické tržnice a performance ve veřejném prostoru jsou pro návštěvníky zdarma.


Pražské Quadriennale scénografie a divadelního prostoru
od roku 1967 každé čtyři roky zkoumá umělecké oblasti scénografie, performance designu a prostoru se všemi jejich aspekty - od scénického umění, kostýmu, světelného a zvukového designu a architektury prostoru performance až po site-adaptive performance, aplikovanou scénografii, rozšířenou a virtuální realitu, technologie jako Motion Capture a laser nebo kostým jako performance, a to v rámci výstav, instalací, architektonických konceptů, workshopů, performancí a dalších živých akcí. Jádrem myšlenky festivalu je představit současný performance design jako nezávislou uměleckou formu, která působí na lidskou představivost prostřednictvím všech smyslů – zraku, čichu, sluchu, hmatu a chuti. PQ 2023 bude hostit umělce z přibližně stovky zemí ve více než 300 bodech programu, což z něj činí nejvýznamnější akci svého druhu na světě. 

Opustili jsme dobu, kdy scénografie viděla scénu, kostým, osvětlení a zvuk jako oddělené výtvarné profese. Rozmanitost současné scénografie je natolik rozsáhlá, že téměř není možné ji jednoduše popsat, kritizovat nebo analyzovat. Modely, scénografické návrhy a fotografie jsou stále vynikajícím zdrojem přibližujícím myšlení a představivost umělců a zároveň mapují kreativní proces scénografie. O prostředí, kontextu, emocích a celkové atmosféře představení nám ale říkají jen velmi málo. Jediným způsobem, jak ukázat scénografii v její pravé podobě včetně diváků, je prožít ji naživo, prezentovat v živé akci, performanci nebo kurátorsky vytvořeném prostředí.

Současná scénografie je asi jedním z nejzajímavějších uměleckých oborů, nabízející hluboké a nezapomenutelné zážitky divákům, aktivním účastníkům i široké veřejnosti. 

V roce 2015 Pražské Quadriennale získalo cenu EFFE a bylo jmenováno jedním z nejinovativnějších festivalů v Evropě.

Pražské Quadriennale pořádá Ministerstvo kultury ČR a organizuje Institut umění – Divadelní ústav.

S finanční podporou: Národní plán obnovy – NextGenerationEU, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, Hlavní město Praha

Generální partner: Volkswagen užitkové vozy

Generální mediální partner: Česká televize

Technologický partner: Alza.cz

Hlavní mediální partner: Český rozhlas

Hlavní partner: Mama Shelter Prague

Partneři: Vinohradský pivovar, Studio Bauhaus

Institucionální partneři: Národní galerie Praha, Divadelní fakulta Akademie múzických umění v Praze, Goethe-Institut, Česká centra, Městská část Praha 7

Mediální partneři: A2, A2larm, Artikl, Radio 1, FullMoon Magazine, Artmap, Svět a divadlo, Divadelní noviny, Bio Oko, divadlo.cz, culturenet.cz, ArtsCzech

Ve spolupráci s: Holešovická tržnice, Art&Digital Lab - H40, Máš umělecké střevo?, Tanec Praha, Výstaviště Praha, Jatka78

PQ je součástí projektu Active CITY(zens) podpořeného z programu Kreativní Evropa


Kontakty pro média:

Michaela Sikorová, PR Manager, michaela.sikorova@pq.cz, +420 776 712 858

Adam Dudek, Head of Communications, adam.dudek@pq.cz, +420 776 199 087


Sledujte PQ na:

PQ.cz

Instagram.com/praguequadrennial

Facebook.com/pquadrennial

Youtube.com/@PragueQuadrennialPQ

Flickr.com/praguequadrennial

Soundcloud.com/prague-quadrennial


Všechny tiskové zprávy a obrazový materiál k nim najdete v Press centru PQ. 

Press centrum PQ 23

Publikováno

25. 5. 2023

Kontakt

  | ©

Adam Dudek

Vedoucí komunikace PQ

+420 776 199 087
adam.dudek@pq.cz

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.