Pražské Quadriennale a DAMU představují PQ Studio Stage: program 26 mezinárodních performancí studentů a začínajících tvůrců

 Memory Police WCA | ©  Memory Police WCA

Tradiční divadelní festival Zlomvaz se letos v červnu mění na PQ Studio Stage, živou a strhující sérii představení studentů a začínajících umělců v rámci Pražského Quadriennale 2023. Od 8. do 18. června se uskuteční program 26 představení tvůrčích týmů často překračujících mezinárodní hranice. Projekt organizují studenti Katedry produkce na DAMU pod kurátorským dohledem kanadského scénografa a profesora Patricka Du Worse a českého divadelního lektora a kulturního manažera Michala Lázňovského.

PQ Studio Stage představuje mezioborový program, který propojuje divadelní jazyk, technologie a rozličné techniky performance do aktivní vzdělávací zkušenosti pro diváky i tvůrce,” uvádí Patrick Du Wors, kurátor platformy PQ Studio letošního Pražského Quadriennale.

Představení se odehrají převážně v Divadle DISK, část ale proběhne také na veřejných místech
v Praze. PQ Studio Stage je zajímavou příležitostí pro prezentaci tvorby studentských souborů
a začínajících umělců mezinárodnímu odbornému i širšímu publiku.

Program se zabývá širokou škálou témat a uvede skutečně pozoruhodná díla ze svěží perspektivy. Osobně se těším na performance zkoumající pohyb a práci s měřítky ve formě scénografických miniatur, patrné například v představeních ‘Larryho příběh’ nebo ‘River Room’,” dodává s důrazem na pestrost programu Patrick Du Wors.

Další představení využívají potenciálu otevřeného prostoru a spojení s okolím formou pěší performance: ‘Policie Paměti’ pro kritiku postpandemické, kapitalisticko-populistické éry na pozadí klimatické nouze. Inspiraci tato performance čerpá z knihy Memory Police od Yoko Ogawy.
Z podobného postoje vychází i performance ‘Chór nesmrtelných toxinů’, venkovní rituální konfrontace, která převrací tradiční náboženské narativy a odhaluje destruktivní důsledky industrializované chamtivosti a mantry produktivity na příkladu pěti z nejtoxičtějších průmyslových materiálů: chromu, azbestu, olova, petroleje a formaldehydu; které vyobrazuje coby fetišizované předměty uctívání.

PQ Studio Stage organizují studenti Katedry produkce DAMU a je součástí studijního plánu druhého ročníku bakalářského studia.

Pro naše studenty je PQ Studio Stage skvělá příležitost vyzkoušet si produkci festivalu Zlomvaz, který je letos díky PQ na rozdíl od své tradiční podoby součástí mnohem širší a rozmanitější koncepce. Studenti DAMU během festivalu rozšíří své dovednosti a budou mít možnost vnímat svojí práci v jedinečném mezinárodním divadelním kontextu. Setkají se se zajímavými osobnostmi, získají kontakty a naučí se novým věcem. Je skvělé, že se DAMU v rámci PQ opět stane centrem pro zkoumání nových uměleckých přístupů, formování idejí a hledání mezioborových cest ve scénografii a performance,“ vysvětluje Michal Lázňovský, pedagog Katedry produkce DAMU.

Vstupenky na jednotlivá představení jsou v prodeji na platformě GoOut. Pro držitele PQ Festival Passu platí při nákupu vstupenek 50% sleva. Program performancí PQ Studio Stage najdete na webu PQ.


PQ Studio
je praktická vzdělávací platforma pro studenty, začínající umělce, profesionály a akademiky, vytvářející aktivní, plnohodnotný a tělesný zážitek ze scénografie a performance designu. Je rozdělena do tří sekcí: Workshopy a Masterclasses, které nabízí rozličné vzdělávací příležitosti, [UN]Common Design Project, sdružující projekty z různých univerzit pod jednotnou tvůrčí direktivou RARE, a PQ Studio Stage. Letošní ročník se zabývá mnoha palčivými tématy: sociální spravedlnost, dekolonizace, globální klimatická krize, dopad sociálních sítí, fyzické, materiální i pomíjivé techniky, procesy a řemesla scénografické práce, formování umělecké strategie, kolaborativní struktury, vizuální dramaturgie, imerzivní design nebo design založený na textu.
Přehled celého programu PQ Studio najdete na webu PQ.


Pražské Quadriennale scénografie a divadelního prostoru
od roku 1967 každé čtyři roky zkoumá umělecké oblasti scénografie, performance designu a prostoru se všemi jejich aspekty - od scénického umění, kostýmu, světelného a zvukového designu a architektury prostoru performance až po site-adaptive performance, aplikovanou scénografii, rozšířenou a virtuální realitu, technologie jako Motion Capture a laser nebo kostým jako performance, a to v rámci výstav, instalací, architektonických konceptů, workshopů, performancí a dalších živých akcí. Jádrem myšlenky festivalu je představit současný performance design jako nezávislou uměleckou formu, která působí na lidskou představivost prostřednictvím všech smyslů – zraku, čichu, sluchu, hmatu a chuti. PQ 2023 bude hostit umělce z přibližně stovky zemí ve více než 300 bodech programu, což z něj činí nejvýznamnější akci svého druhu na světě. 

Opustili jsme dobu, kdy scénografie viděla scénu, kostým, osvětlení a zvuk jako oddělené výtvarné profese. Rozmanitost současné scénografie je natolik rozsáhlá, že téměř není možné ji jednoduše popsat, kritizovat nebo analyzovat. Modely, scénografické návrhy a fotografie jsou stále vynikajícím zdrojem přibližujícím myšlení a představivost umělců a zároveň mapují kreativní proces scénografie. O prostředí, kontextu, emocích a celkové atmosféře představení nám ale říkají jen velmi málo. Jediným způsobem, jak ukázat scénografii v její pravé podobě včetně diváků, je prožít ji naživo, prezentovat v živé akci, performanci nebo kurátorsky vytvořeném prostředí.

Současná scénografie je asi jedním z nejzajímavějších uměleckých oborů, nabízející hluboké a nezapomenutelné zážitky divákům, aktivním účastníkům i široké veřejnosti. 

V roce 2015 Pražské Quadriennale získalo cenu EFFE a bylo jmenováno jedním z nejinovativnějších festivalů v Evropě.

Pražské Quadriennale pořádá Ministerstvo kultury ČR a organizuje Institut umění – Divadelní ústav.

S finanční podporou: Národní plán obnovy – NextGenerationEU, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, Hlavní město Praha

Generální partner: Volkswagen užitkové vozy

Generální mediální partner: Česká televize

Technologický partner: Alza.cz

Hlavní mediální partner: Český rozhlas

Hlavní partner: Mama Shelter Prague

Partneři: Vinohradský pivovar, Studio Bauhaus

Institucionální partneři: Národní galerie Praha, Divadelní fakulta Akademie múzických umění v Praze, Goethe-Institut, Česká centra, Městská část Praha 7

Mediální partneři: A2, A2larm, Artikl, Radio 1, FullMoon Magazine, Artmap, Svět a divadlo, Divadelní noviny, Bio Oko, divadlo.cz, culturenet.cz, ArtsCzech

Ve spolupráci s: Holešovická tržnice, Art&Digital Lab - H40, Máš umělecké střevo?, Tanec Praha, Výstaviště Praha, Jatka78

PQ je součástí projektu Active CITY(zens) podpořeného z programu Kreativní Evropa


Kontakty pro média:

Michaela Sikorová, PR Manager, michaela.sikorova@pq.cz, +420 776 712 858

Adam Dudek, Head of Communications, adam.dudek@pq.cz, +420 776 199 087


Sledujte PQ na:

PQ.cz

Instagram.com/praguequadrennial

Facebook.com/pquadrennial

Youtube.com/@PragueQuadrennialPQ

Flickr.com/praguequadrennial

Soundcloud.com/prague-quadrennial


Všechny tiskové zprávy a obrazový materiál k nim najdete v Press centru PQ. 

Press centrum PQ 23

Publikováno

18. 5. 2023

Kontakt

  | ©

Adam Dudek

Vedoucí komunikace PQ

+420 776 199 087
adam.dudek@pq.cz

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.