Podívejte se na video z Fair Art Festivalu 2019

  | ©

Všem umělcům a kulturním profesionálům napříč obory pomáhá s praktickými otázkami mobility český infopoint CzechMobility.Info zřizovaný Institutem umění – Divadelním ústavem (IDU). Spolek Fair Art zprostředkovává současné výtvarné scéně právní vědomosti a právní pomoc související s uměleckou tvorbou. Společně pořádají Fair Art Festival, který díky svým hostům zasazuje právo v umění do globálního kontextu.

Dlouhodobá spolupráce CzechMobility.Info a Fair Art vyústila v uspořádání mezinárodního Fair Art Festivalu zaměřeného na právo v umění, kulturní mobilitu a fungování trhu s uměním. Festival přinesl sérii přednášek a workshopů se zahraničními hosty, zaměřující se na aktuální otázky ze světa umění a v roce 2019 se jeho prvního ročníku zúčastnili Luca Guidobaldi, odborník na práva duševního vlastnící působící v Římě, s přednáškou o autorství, apropriaci, umělecké svobodě a Artificial Intelligence v umění, americký právník Matthew Covey s workshopem o specificích přístupu umělců na americký trh a Kathryn E. Wagner, která představila fungování organizace Volunteer Lawyers for the Arts v New Yorku.

Druhý ročník Fair Art Festivalu musel být z důvodu koronavirové pandemie odložen na jaro roku 2021. Věříme ale, že tento ročník bude ještě bohatší než ten předcházející. Zkraťte si čekání video sestřihem z minulého roku.

Volunteer Lawyers for the Arts a Fair Art jsou zásadní součástí kariéry pro umělce, kteří potřebují právní podporu a pomoc, aby se mohli soustředit na tvorbu,” uvádí ve videu Kathryn E. Wagner. “Myslím, že umělci čelí dvěma výzvám. Jedna věc je, že si nejsou vědomi svých práv a druhá je, že si umělci nevěří, že si pomoc mohou dovolit,” shrnuje v závěru videa snahu všech subjektů zpřístupnit současné výtvarné scéně právní vědomosti a právní pomoc s uměleckou tvorbou.

CzechMobility.Info poskytuje komplexní informační servis tuzemské i zahraniční odborné kulturní veřejnosti v oblasti mezinárodní umělecké spolupráce ve věcech autorského práva, daní, pojištění, víz a v dalších oblastech. Je součástí evropské sítě infopointů pod záštitou platformy On the Move. Základem projektu je webový portál, doplněný o e-mailové a telefonické konzultace, workshopy a přednášky. V současné situaci spolu se zahraničními partnery usiluje o znovuobnovení kulturní mobility a zjednodušení administrativních překážek s ní spojených.

Fair Art z. s., je nestátní a neziskovou organizací zajišťující vzdělávání výtvarným umělcům a uměleckým organizacím včetně bezplatné právní pomoci v oblasti práv duševního vlastnictví (autorského práva) těm, kteří si jí nemohou dovolit. Jeho členové věří, že umělci a umělecké organizace si zaslouží a potřebují otevřený přístup k právním znalostem a službám, které jim nejen pomohou zajistit svobodné podmínky pro vlastní individuální tvorbu, ale zároveň umožní, aby jejich hlas byl ve společnosti vyslyšen a legitimní zájmy chráněny. Za dobu své existence Fair Art uspořádal více než 100 odborných přednášek a seminářů na půdě více než 27 kulturních institucí a jeho právníci pomohli ve více než 400 individuálních případech.

Video ke zhlédnutí:       
https://youtu.be/hqPh4TgWLBs
Více na:                       

Kontakt:
michal@fairart.cz
martina@czechmobility.info

Publikováno

17. 6. 2020

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.