Akademie Institutu umění vzdělává zástupce vybraných kulturních organizací i veřejnost

V květnu byl první přednáškou zahájen letošní, v pořadí již třetí ročník Akademie Institutu umění. Vzdělávací program na zvyšování dovedností (strategické plánování, marketing, leadership, fundraising, projektové řízení, kreativní myšlení) nezbytných pro efektivní řízení kulturních organizací se koná od května do listopadu 2018 v Praze.

Kurz se skládá z pěti přednášek, pěti workshopů a společného závěrečného setkání. Zatímco přednášky jsou otevřeny i širší veřejnosti, během workshopů účastníci pracují v malých skupinách s maximální kapacitou dvanácti osob. Účastníci mohou kontinuálně pracovat na řešení konkrétních cílů svých organizací podle úkolů, které si předem stanoví. Letos byli do programu vybráni zástupci čtrnácti kulturních organizací z celé republiky.

O účast na Akademii byl i v letošním roce velký zájem, do výběrového řízení se přihlásilo 37 kulturních organizací napříč obory i typy. Výběrová komise Institutu umění – Divadelního ústavu (IDU), ve složení Pavla Petrová, Eva Žáková, Magdalena Müllerová, Ondřej Svoboda, Táňa Švehlová a Irena Swiecicki, přihlédla při svém rozhodování k několika hlediskům: rozmanitému oborovému zastoupení, širokému geografickému pokrytí, rovnoměrnému zastoupení organizací podle typu a velikosti a především k motivaci a výběru účastníků. Letošního ročníku Akademie se mimořádně účastní také nový realizační tým hudební exportní kanceláře SoundCzech, projektu IDU.

K účasti na vzdělávacím programu Akademie IU pro kulturní manažery byly pro rok 2018 vybrány tyto kulturní organizace:

BuranTeatr; Cooltour Ostrava; Divadlo Drak a Mezinárodní institut figurálního divadla; Impuls Hradec Králové, centrum podpory uměleckých aktivit; Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně; Kredance z.s.; Muzeum Beskyd Frýdek-Místek; Muzeum Cheb; Opavská kulturní organizace; Praha 14 kulturní; Regionální muzeum v Teplicích; Sladovna Písek; SoundCzech; WERICHOVA VILA.

Kromě uzavřených workshopů se v rámci Akademie konají i přednášky otevřené širší veřejnosti zaměřené například na branding a budování značky, komunikaci a leadership nebo práci s dárci na kulturní projekty. Příští z nich, přednáška a diskuze Strategické myšlení a plánování s Irenou Swiecicki se koná 18. 6. Veškeré informace o plánovaných přednáškách najdete na stránkách projektu Akademie Institutu umění zde na webu www.idu.cz.

11. 6. 2018