Záznam konference Status umělce a umělkyně

  | ©

Na YouTube je nyní dostupný záznam zářijové mezinárodní konference, která poprvé na půdě Ministerstva kultury ČR představila příklady řešení statusu umělců a umělkyň ve vybraných evropských zemích.

Ve spolupráci s Ministerstvem kultury uspořádal Institut umění – Divadelní ústav mezinárodní konferenci Střed zájmu: Status umělce a umělkyně, která představila příklady řešení statusu umělců a umělkyň ve vybraných evropských zemích.

Kulturní politika na období 2021–2025 si dává za úkol zabezpečit umělce a umělkyně a rozvoj jejich druhé kariéry a zavazuje se k předložení legislativního návrhu zavádějícího jejich status. Přijetí tohoto zákona se stalo i jedním z cílů Národního plánu obnovy. O statusu se v kulturním sektoru již delší dobu hovoří, nicméně jeho pojetí zatím nemá konkrétní obrysy. Příklady ze zahraničí se můžeme inspirovat při řešení českého modelu. Využijeme zkušeností pracovní skupiny OMC Evropské komise a bilaterálního projektu IDU s Arts Council Norway podpořeného z fondů EEA a Norska.

Statusem umělce chápeme soubor legislativních opatření mířících k ochraně kulturních a uměleckých profesionálů a profesionálek. Tato opatření se mohou týkat sociálního a důchodového zabezpečení, daní, zákoníku práce, autorského práva či odměňování. Jde o společensko-právní rámec, který definuje umělecké profese, podporuje jejich společenskou prestiž a věnuje se rozvoji kariér, ochraňuje svobodu projevu a zabraňuje sociálním či jiným znevýhodněním na trhu práce.


Na portálu Kreativní Česko byl zveřejněn článek autorek Jany Návratové (IDU) a Evy Žákové (IDU), který shrnuje vstupní fakta a program mezinárodní konference, která poprvé představila téma statusu na půdě Ministerstva kultury ČR.

Článek si můžete přečíst zde


Záznam konference

Panelová diskuze s vystupujícími


Podrobnosti o konferenci


Status umělce na našem webu 

Publikováno

10. 10. 2022

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.