Nejnovější svazek edice Česká divadelní fotografie se věnuje Vilému Sochůrkovi

  | ©

Institut umění – Divadelní ústav vydává dvojjazyčnou publikaci, která představuje významného českého divadelního fotografa, dokumentátora a zakladatele fondů fotografické a scénografické dokumentace Divadelního ústavu.

Vilém Sochůrek (1944–1976), navzdory tomu, že se nedožil vysokého věku, za sebou zanechal rozsáhlý soubor unikátních fotografií, které zachycují téměř všechny nejvýznamnější divadelní události 60. let 20. století. Od roku 1965 až do své smrti pracoval v Divadelním ústavu jako fotograf-dokumentátor; byl jedním ze zakladatelů fondů fotografické a scénografické dokumentace. Mezi jeho nejvýznamnější snímky patří fotografie z inscenací Národního divadla, Činoherního klubu, Divadla Na zábradlí, Vinohradského divadla, Divadla E. F. Buriana a mnohých dalších. Jeho dílo se dočkalo ocenění už za jeho života – v roce 1974 na IV. Mezinárodním trienále divadelní fotografie v Novém sadu získal Vilém Sochůrek zlatou medaili.

„Vilém Sochůrek ve svých snímcích “nemaloval”, nebásnil, nehrál si s technikami, prostě “jen” pronikavě viděl a zaznamenával. […] Není tam kalkul, chladný odstup, ale zaujaté ohledávání tvaru a jádra divadelního díla. Do té míry, že můžeme hovořit o tichém, účastném, trpělivém promlouvání skrze fotografii.” popisuje Sochůrkovu fotografickou práci autorka hlavního textu Věra Velemanová.

Publikace je doplněna portréty osobností jak z divadelního, tak hudebního prostředí (Jiří Suchý, Ivan Vyskočil, Ctibor Turba, Marta Kubišová, Waldemar Matuška ad.), snímky dokumentujícími první tři ročníky Pražského Quadriennale nebo fotografiemi z Mezinárodního festivalu pantomimy.

Autorka textu: Věra Velemanová
Obrazová redakce: Anna Cvrčková, Věra Velemanová, Adéla Vosičková a Klára Zápotocká

Odborná redaktorka: Anna Cvrčková
Grafické řešení: Klára Zápotocká, Studio Breisky.

Jazyk: český, anglický
Vydal: Institut umění – Divadelní ústav, ISBN 978-80-7008-453-3, 204 stran, Tiskárna Helbich, cena: 390,- Kč.

Publikace je dostupná na našem e-knihkupectví Prospero.

Publikováno

4. 7. 2022

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.