Kulturou za Ukrajinu #11

  | ©

Zdravíme z IDU, newsletter Kulturou za Ukrajinu pomáhá informovat ostatní organizace i jednotlivce o aktuálním dění jak v České republice, tak na Ukrajině i ve světě, o aktivitách ministerstva kultury, možnostech a příkladech pomoci, akcích a dalším dění v souvislosti s aktuálním válečným konfliktem. Naším cílem je shromažďovat informace a sdílet je se všemi, kdo mohou pomoci a kdo chtějí být informováni.

V jedenáctém předprázdninovém vydání našeho newsletteru přinášíme aktualizované informace, nabídky a možnosti spolupráce i nové žádosti o pomoc. Další číslo zveřejníme v polovině prázdnin.

Čtěte, inspirujte se, pomáhejte.



Základní rozcestník

Pomoc, informace, postupy, kontakty

MINISTERSTVO VNITRA ČR
Informace pro příchozí Ukrajince, postup registrace, víza, kontaktní asistenční centra.
Kontakt pro informace: +420 974 801 802 (provoz nonstop)
Seznam kontaktních asistenčních center na pomoc Ukrajině.
PTÁTE SE: Jak postupovat při příchodu ukrajinských dětí do 18 let? Informace zde

MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ
Informace pro zaměstnavatele a cizince, mimořádné dávky, pomoc dětem, povolení k pobytu.


NAŠI UKRAJINCI
Centrální rozcestník. Základní info  MVCR, nabídky a poptávky pomoci (Pomáháme Ukrajině), možnosti pomoci pro české občany.

POMÁHÁME UKRAJINĚ

Platforma Konsorcia nevládních organizací. Nabídky a poptávky (dobrovolnictví, tlumočnictví, doučování, materiální pomoc, ubytování, doprava, právní a psychologická pomoc, administrativní pomoc). Nutná registrace.


Kultura pomáhá

Nabídky pomoci, žádosti o pomoc, příležitosti

Aktuálně probíhající a konkrétní příklady pomoci, nabídky pomoci ale i žádosti o zapojení se do projektů kulturních organizací.

NABÍDKY

  • Ukrajinští občané spustili nový projekt HelpHubUA, který propojuje dobrovolnické iniciativy a organizace na Ukrajině se zahraničními aktivisty a dárci. Jedná se o online platformu, jejímž cílem je shromažďovat a zveřejňovat pouze ověřené projekty.
    • Více info ZDE
  • Klub tvořivých knihovníků SKIP ČR ve spolupráci se Slovanskou knihovnou přepracoval do ukrajinštiny poslední číslo elektronického časopisu Malý tvořivec, Léto 2022.
    • Obsahem Malého tvořivce jsou autorské listy různých kvízů, omalovánek, vystřihovánek, skládaček, labyrintů apod. dle fantazie.
    • Číslo je možné stáhnout ZDE.
  • Vítej v česku, nová česko-ukrajinská kniha Michala Vaněčka a nakladatelství Grada, přináší 51 příběhů, jež představují českou historii, důležité osobnosti, místa a vynálezy.
  • Sdružení přátel Jaroslava Foglara společně s českými skauty vydali Rychlé šípy (Švydki strily) v ukrajinském překladu. Komiksový sešit dostávají malí Ukrajinci zdarma ve školách nebo centrech pomoci.
  • Dramox podporuje Ukrajinu a nabízí online výběr nejlepších ukrajinských inscenací s českými titulky, které mohou diváci sledovat ve své televizi, počítači nebo mobilu. 100 % z předplatného, které diváci těchto představení zaplatí, věnuje Dramox konkrétním ukrajinským divadlům, tvůrcům a hercům. Záznamy vybraných představení Dramox nabízí také zájemcům o soukromé projekce a do letních kin, aby ukrajinskou kulturu přiblížil co nejvíce divákům. 
  • Nakladatelství Pikola vydává knihu Robina Krále Přišly děti z Ukrajiny. Půvabná báseň reagující na současnou situaci a vyzývající k vzájemnému porozumění. Velká část nákladu bude věnována do mateřských školek a jiných zařízení pro radost a vzájemné dorozumění našich dětí i jejich rodičů a pedagogů.
  • UFO Playground. V městské knihovně Korunní právě začínají pravidelné kreativní workshopy pro české a ukrajinské děti (každý čtvrtek od 16. 6. – 14. 7). UFO playground nabízí bezpečný prostor pro tvorbu a učení se novým uměleckým dovednostem pod vedením lektorek, které jsou schopné komunikovat v ruském a ukrajinském jazyce. Workshopy jsou zdarma, určené pro děti od 7 let.
  • Městská knihovna v Praze rozšiřuje svoji nabídku služeb pro ukrajinské občany. Doplňuje  fond knih v ukrajinštině pro děti i pro dospělé (fond v tuto chvíli čítá několik stovek titulů). Knihovny poskytují prostor pro trávení volného času i spolkový život a širokou nabídku akcí, včetně těch v ukrajinštině. Zápis do knihovny je pro děti do 15 let zdarma, mimořádně knihovna nabízí zdarma zápis i pro dospělé z Ukrajiny. 
  • Konektiv Nights nabízí zázemí pro hudební tvorbu a navázání kontaktů s českou hudební scénou ukrajinským umělcům.
  • Městská divadla pražská nabízí ukrajinským umělcům a studentům prostor pro pokračování v jejich umělecké práci. Jednotlivci nebo kolektivy mohou zaslat své projekty, MDP se pokusí pomoct s jejich realizací. V případě, že umělci nemají projekt, mohou zaslat pouze CV a MDP se je pokusí propojit s dalšími umělci.
  • Culture for Ukraine, webová stránka IDU v anglickém jazyce určená pro ukrajinské občany přinášející informace především z oblasti kultury.
    • Pokud pořádáte pravidelný program určený pro děti či dospělé z Ukrajiny nebo organizujete jiné aktivity, které by mohly pomoci, napište na ukrajina@idu.cz.
  • Info portál IDU Culturenet nabízí po registraci umělcům, kulturním manažerům, odborníkům, technickým pracovníkům a dalším profesím z Ukrajiny vkládat pomocí formuláře pracovní nabídky a poptávky.
    • Formulář je v anglickém jazyce a nabídky/poptávky týkající se Ukrajiny jsou označeny vlajkou.
    • Kontakt: info@culturenet.cz, tel. +420 728 396 667 
  • Asociace profesionálních divadel (APD) koordinuje za umělecký sektor ve spolupráci s Českými centry pracovní nabídky v českých kulturních institucích a propojuje je s potenciálními uchazeči o práci. Pokud víte o někom, kdo hledá uplatnění v kulturním sektoru (umělci ze všech uměleckých oblastí včetně podpůrných technických profesí), kontaktujte APD a ta pomůže s rozšířením poptávky do příslušné sítě.

SBÍRKY

ŽÁDOSTI O POMOC

  • Ukrajinský institut Kyjev mapuje ukrajinské hudebníky ve světě. Prosí o pomoc se šířením formuláře. Institute je otevřený spolupráci s partnery z ČR i v Evropě. Nabídka možné spolupráce ZDE. Ukrajinský institut vyzývá a prosí ostatní organizace k šíření této nabídky.
  • Serega Kijančenko, ukrajinský malíř  a ilustrátor knih pro děti, hledá místo učitele (malba, kresba).

​​​​​​​


Akce na podporu Ukrajiny

V této sekci uvádíme tipy na vybrané akce pořádané na podporu Ukrajiny nebo se zabývající aktuální situací na Ukrajině.

  • 30. 6. Ukrajinská noc poesie
    • ​​​​​​​Divadlo Husa na provázku, Brno. V rámci akce, která otevře Měsíc autorského čtení, vystoupí deset ukrajinských básnířek a další básníci ze skupiny Vozová hradba, zahraje Brněnská filharmonie, kapela Hm..., v provozu bude Kino Ukrajina, k ochutnání ukrajinské speciality.
  • 6. 6. - 4. 12. Procházky uměním
    ČR. Osm koncertů významných českých hudebních osobností a komorních souborů se představí na pěti místech severního Plzeňska, v Plzni a v Praze. Výtěžek z desátého ročníku festivalu klasické hudby podpoří ukrajinské umělce.

Stalo se


Pokud pořádáte akci, vyhlašujete sbírku, máte nabídky různého druhu apod., zašlete nám informace prostřednictvím formuláře nebo e-mailu ukrajina@idu.cz.  

Děkujeme vám za spolupráci. 

Váš IDU 

Stojíme za Ukrajinou 


IDU, významná kulturní instituce, jednomyslně odsuzuje porušení mezinárodního práva a suverenity Ukrajiny a vyzývá k zastavení agresivních vojenských aktivit ze strany Ruska. Vyjadřujeme tímto plnou podporu našim kolegům, kolegyním a všem občanům Ukrajiny.  


více informací o newsletteru

Publikováno

29. 6. 2022

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.