IDU oslaví Den historických divadel přednáškou o mikulovském Zámeckém divadle

  | ©

25. října se bude napříč celou Evropou slavit Den historických divadel. K oslavám se připojí IDU stejně jako další evropské instituce a organizace, jež se dlouhodobě věnují kulturnímu dědictví v oblasti divadla.

Akci, která se letos koná podruhé, inicioval PERSPECTIV - Asociace evropských historických divadel. PERSPECTIV se dlouhodobě angažuje v oblasti ochrany a propagace historických divadelních budov, podporuje spolupráci, podněcuje a podporuje výzkum a představuje širokému publiku historickou divadelní architekturu a techniku jako svébytnou součást evropského kulturního dědictví. PERSPECTIV byl v letech 2012-2017 hlavním organizátorem mezinárodního projektu Evropská cesta historickými divadly, na kterém spolupracoval i IDU a díky němuž se mimo jiné podařilo významně rozšířit obsah databáze divadelní architektury.

IDU si vás k příležitosti oslav Evropského Dne historických divadel dovoluje pozvat na přednášku Zámecké divadlo v Mikulově 1632–1719 Mgr. Miroslava Lukáše, Ph. D., divadelního historika a pracovníka Kabinetu pro studium českého divadla. Přednáška (pořádá Teatrologická společnost ve spolupráci s IDU) se uskuteční ve čtvrtek 25. října 2018 v 17.00 hod v Malém sále IDU (Celetná 17, Praha 1).

Přednáška seznámí posluchače s nejstarším zámeckým divadlem na našem území, které nechal kolem roku 1632 ve svém rezidenčním sídle postavit kardinál František Dietrichstein (1570–1636). Mikulov byl důležitým správním, církevním a kulturním centrem Moravy, odkud kardinál rozhodoval o záležitostech země a biskupství; zámecké divadlo se stalo důležitou součástí kardinálovy reprezentace. Bude představena podoba této stavby a její využívání až do doby, kdy bylo divadlo po roce 1719 přestavěno na knihovnu. Výklad současně nabídne pohled na výzkum divadla v 17. století, při němž se každá sebedrobnější zmínka stává důležitým kamínkem do celkové mozaiky.

Miroslav Lukáš (*1977) je absolventem oboru Teorie a dějiny divadla na FF MU Brno. Studium ukončil disertační prací Divadlo v Mikulově za éry rodu Dietrichsteinů (od konce 16. století do druhé světové války). Od srpna 2018 pracuje v Kabinetu pro studium českého divadla, IDU. Zabývá se divadelními dějinami na Moravě.

Publikováno

24. 10. 2018

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Partneři

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.