IDU zve k oslavám společného století

  | ©

Hlavní město České republiky se o víkendu 27. – 28. října zahalí do slavnostních národních barev a vyvrcholí zde národní oslavy k příležitosti sto let založení republiky. Na několika scénách umístěných v centru Prahy se Pražanům a návštěvníkům z celé republiky i zahraničí představí přední čeští a slovenští interpreti. Účastníky jubilejního víkendu vyvrcholení národních oslav čeká rozmanitý společenský a kulturní program – koncerty, výstavy, speciální expozice, vojenské přehlídky a mnoho dalšího.

V historickém centru hlavního města naší republiky vyvrcholí v sobotu 27. a v neděli 28. října národní oslavy 100 let od založení republiky, které se odehrávají od počátku letošního roku po celé zemi.
Na hlavních scénách na Staroměstském a Václavském náměstí vyrostou pódia, kde se veřejnosti představí přední čeští a slovenští hudebníci.

Zcela zásadní součástí národních oslav společného století je slavnostní Průvod pro republiku, který v sobotu po poledni vyjde z Kampy a bude zakončen na Václavském náměstí vystoupením České obce sokolské. Tento vzpomínkový průvod bude doprovázen historickou scénou v čele s prvním československým prezidentem
T.G. Masarykem. Do Pochodu pro republiku budou zapojeny i další spolky spojené se vznikem republiky a rovněž
i široká veřejnost. Návštěvníci jubilejního víkendu se budou rovněž moci zúčastnit vojenské přehlídky, ukázky historických vozů, historických scén v ulicích Prahy a mnoho dalšího. Jedním z největších lákadel sobotního programu národních oslav je poté videomapping na budově Národního muzea, který představí prostřednictvím hudby a projekce na fasádu zrekonstruovaného muzea ty nejvýznamnější události společné československé historie.

Organizaci a naplňování programu oslav má na starosti rovněž agentura CzechTourism, která od začátku celý projekt připomínek a oslav sta let od založení Československa – Společné století – marketingově zastřešila. „Pyromuzikální show Společné století připravil CzechTourism jako jednu ze svých závěrečných marketingových aktivit k letošním oslavám a připomínkám významných výročí roku 2018. Ohňostroj s názvem Společné století bude ve svých jednotlivých obrazech skládat poctu významným sportovním momentům, české hudbě, přírodě i státním symbolům České republiky a odpálen bude z hladiny Vltavy v neděli 28. října symbolicky v 19 hodin, 18 minut,“ dodává marketingový vedoucí projektu Společné století Lukáš Bajer.

Pražané a návštěvníci hlavního města se během posledního říjnového víkendu mohou rovněž těšit na dárek, který si pro ně připravila pražská muzea, která se rozhodla připojit k oslavám výročí 100 let vzniku republiky a otevřít veřejnosti zdarma, či za symbolickou částku, své objekty široké veřejnosti. „Muzea hrála při vzniku Československa velice významnou roli a jsem proto moc ráda, že veřejnosti právě během oslav století republiky otevíráme dveře. Návštěvníci tak budou moci během běžných otevíracích hodin jednotlivých institucí navštívit objekty zdarma, nebo za symbolické vstupné, a připomenout si tak historii nejen Prahy, ale i celého tehdejšího sátu,“ uvedla k projektu Pražská muzea 1918 – 2018 ředitelka Muzea hlavního města Prahy Zuzana Strnadová. Muzeum hlavního města Prahy spolu s Národním muzeem a Národním technickým muzeem jsou hlavními organizátory akce Pražská muzea 1918 – 2018. Akce se zúčastní Galerie hlavního města Prahy, Muzeum hlavního města Prahy, Muzeum Policie ČR, Národní galerie v Praze, Národní kulturní památka Vyšehrad, Národní muzeum, Národní pedagogické muzeum a knihovna J.A. Komenského, Národní technické muzeum, Národní zemědělské muzeum, Obecní dům, Památník národního písemnictví, Poštovní muzeum, Uměleckoprůmyslové museum v Praze a Vojenský historický ústav Praha. Více informací návštěvníci naleznou na stránkách prazskamuzea.cz. oba dny otevře své dveře většina budov státních institucí, návštěvníci národních oslav tak budou mít možnost navštívit budovy ministerstev, či vládních historických a reprezentačních paláců.

Všechny akce, které se uskuteční v rámci slavnostního víkendu 27. – 28. října jsou, jakožto dárek pro veřejnost k národním oslavám, pro všechny přístupné zdarma.

Kompletní program slavnostního víkendu 27. a 28. října najdete zde.

Dopis občanům si přečtěte zde.

 

 

Publikováno

26. 10. 2018

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.