Vychází první svazek výboru Pirandellových her

Institut umění – Divadelní ústav vydává dvousvazkový výbor z her jednoho z nejvýznamnějších autorů dvacátého století, italského dramatika a nositele Nobelovy ceny za literaturu Luigi Pirandella, od jehož narození letos uplyne 150 let.

První svazek výboru z her italského dramatika, prozaika a básníka Luigi Pirandella pod názvem Hry I. obsahuje dramatické práce, které ještě do češtiny přeloženy nebyly, i nové překlady již známých děl. Spolu s druhým svazkem, který vyjde v roce 2018, bude představovat doposud nejucelenější výbor z dramat jednoho z nejvýznamnějších autorů dvacátého století, oceňovaného za „smělou a duchaplnou renesanci dramatického a scénického umění“, od jehož narození uplyne letos v červnu 150 let. Výbor, který byl připraven ve spolupráci Ústavu romanistiky FFUK a Divadelního ústavu, si klade za cíl představit autorovo rozsáhlé dramatické dílo, čítající takřka padesát her, na reprezentativním vzorku patnácti celovečerních dramat a šesti jednoaktovek. Volba konkrétních titulů tvoří chronologickou linii, sledující tematické i formální proměny Pirandellovy dramatiky.

Svazek Luigi Pirandello: Hry I přináší šest celovečerních her a čtyři aktovky z autorovy první divadelní dekády (Sicilské citrony, Džbán, Na odchodu, Koncese, Liolà, Čepice s rolničkami, Měj rozum, Giacomino!, Je to tak /když myslíte…/, Slasti cti, Člověk, zvíře a počestnost). Postavy tohoto období ještě „nehledají autora“, stávají se však už protagonisty dramat, ve kterých běžná témata z měšťanských situačních frašek 19. století, jako je manželský trojúhelník, čest, ctnost a morálka, získávají hlubší, existenciální polohy. Klíčovým prizmatem pohledu na lidský život se pro Pirandella od počátku stává konflikt osobní svobody a společenských norem.

Druhý svazek vyjde v příštím roce, kdy se plánuje křest obou dílů a další doprovodné akce.

Informace o publikaci:
Luigi Pirandello: Hry I
Editor Alice Flemrov; překlad Marina Feltlová, Alice Flemrová, Jiří Pelán, Tereza Sieglová, Kateřina Vinšová; doslov Michael Rössner.
Publikace vznikla ve spolupráci s Filozofickou fakultou UK a je vydávána za finanční podpory Nadace Český literární fond.
Cena 320 Kč / 440 stran / ISBN 978-80-7008-382-6

Kniha je dostupná na internetovém knihkupectví divadlo.prospero.cz

9. 1. 2017