Letošní Cenu Erik získalo Divadlo Minor za svou inscenaci Bratři naděje

  | ©

30. listopadu proběhlo ve Studiu Švandova divadla slavnostní předání Ceny Erik pro nejinspirativnější loutkářskou inscenaci uvedenou v předchozí sezóně. Cenu vyhlašuje České středisko mezinárodní nevládní organizace UNIMA (Mezinárodní unie loutkářů). Mezi letošní oceněné patří Divadlo Minor, Divadlo Drak a Naivní divadlo Liberec. Po předání byla jako poklona loutkové tradici a dobrému filmu uvedena inscenace Psycho reloaded v podání souboru Buchty a loutky, Praha.

Erik je putovní cena pro nejlepší loutkářskou inscenaci uvedenou v předchozí divadelní sezóně (premiéra či obnovená premiéra). Cenu vyhlašuje a uděluje České středisko UNIMA (Mezinárodní unie loutkářů) na základě hlasování odborníků a kritiků loutkového divadla. O přízeň hlasujících odborníků se společně ucházejí inscenace zřizovaných a nezřizovaných profesionálních i amatérských loutkářských souborů a skupin, což v udílení divadelních cen (a nejen v oblasti loutkového divadla) není zcela běžná věc. Erik je plastika, jejímž autorem je výtvarník Jaroslav Doležal.

Letošním vítězem se stalo Divadlo Minor s inscenací Bratři naděje, která vypráví osudy bratrů Kopeckých, již ani během první světové války neopustili hraní s loutkami a rozdávali radost mnohdy v nelehkých podmínkách. Inscenace už získala řadu ocenění, například Cenu divadelní kritiky za scénografii nebo čtyři ocenění na festivalu Skupova Plzeň za scénář a režii, scénografii, hudbu a herecké výkony. Druhé místo bylo uděleno Divadlu Drak za inscenaci Antigona. Třetí místo získalo Naivní divadlo Liberec s inscenací Babička Červené Karkulky dnes slaví narozeniny!

Za Divadlo Minor převzala cenu dramaturgyně divadla Iva Kopecká. Ocenění předal v zastoupení za nemocnou předsedkyni člen výboru Českého střediska UNIMA Michal Drtina společně s ředitelem Divadla Alfa Jakubem Horou. Celá ceremonie letos proběhla v předvečer šestého výročí zapsání společné česko-slovenské nominace „Loutkářství na Slovensku a v Česku“ do Reprezentativního seznamu nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO.

Ocenění je udělováno od roku 1991. Až do roku 1995 byly oceňovány jednotlivé osobnosti profesionálního i amatérského loutkového divadla. V minulosti byli oceněni například profesor Josef Krofta, hudebník a herec Jiří Vyšohlíd, Karel Šefrna ze svitavského souboru C. nebo Olga Strnadová ze ZUŠ Petra Ebena v Žamberku. Od roku 1997 je Cena Erik udělována za nejinspirativnější inscenaci uplynulé sezony. Jejími držiteli jsou například inscenace Zlatovláska (Divadlo Studna Hosín, Hradec Králové), Sávitrí (Divadlo Líšeň, Brno), Čechy leží u moře (Naivní divadlo, Liberec) nebo Bílý tesák (Divadlo DRAK, Hradec Králové). V roce 2020 nebyla cena z důvodu covidových opatření udělena. Naposledy byla v loňském roce oceněna inscenace Putování dobrého Hanse Böhma Evropou (Divadlo Alfa, Plzeň).

Publikováno

1. 12. 2022

Kontakt

  | ©

Veronika Nádeníčková

TAJEMNICE ČESKÉHO STŘEDISKA ASSITEJ A UNIMA, MEZINÁRODNÍ PROJEKTY, KOORDINACE NOC DIVADEL

+420 224 809 173
+420 778 981 736
veronika.nadenickova@idu.cz

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.