Začíná světový veletrh CINARS, i letos s českým zastoupením

  | ©

Každé dva roky se v kanadském Montréalu koná mezinárodní veletrh CINARS specificky zaměřeným na současné živé umění. CINARS, nejvýznamnější umělecká událost v Severní Americe, propojuje taneční, divadelní a hudební profesionály, promotéry a umělecké programátory z celého světa. Institut umění – Divadelní ústav (IDU) představí na veletrhu stánek nazvaný The Arts and Theatre Institute – Czech Republic.

Veletrh CINARS byl založený pro producenty performing arts již v roce 1984. Akce se pravidelně účastní delegáti z Evropy, Severní a Jižní Ameriky i Asie. V roce 2016 CINARS představil celkem 370 vystavovatelů a 180 pozorovatelů. Součástí veletrhu jsou workshopy, semináře a národní a mezinárodní showcase z oblasti performing arts. CINARS je bienále, jehož smyslem je posílit vzájemnou informovanost o celosvětovém dění v divadle, tanci a hudbě. Jde rovněž o navázání či prohloubení osobních kontaktů, které jsou předpokladem pro úspěšnou výměnu projektů, spolupráci, zajištění hostování, rezidencí a podporu mobility umělců.

IDU ve svém stánku The Arts and Theatre Institute – Czech Republic nabídne účastníkům veletrhu vlastní materiály z oblasti divadla, tance, hudby a nového cirkusu a výběr z propagačních a informačních materiálů reprezentativního výběru souborů současné performing arts scény. Současně bude na veletrhu prezentovat nový web PerformCzech.cz, který je určen právě k propagaci současného českého umění v zahraničí. Selekce zahrnuje mimořádné počiny z oblasti divadelní a taneční scény s přesahy do nonverbálního divadla či nového cirkusu.

Českou republiku budou v letošním roce na základě otevřené výzvy IDU reprezentovat umělečtí manažeři, jako jsou Ludmila Vacková (Spitfire Company / Tanec Praha / Divadlo Ponec / Studio Alta), Magdaléna Petráková (Festival Divadelní Flóra / Kreativní Olomouc) a Štěpán Kubišta (Jatka 78 / Cirk La Putyka). Hlavní koordinátorkou reprezentace je manažerka z oddělení mezinárodních vztahů IDU Viktorie Schmoranzová.

IDU svou účastí na CINARS naplňuje strategii Ministerstva kultury ČR propagace českého umění v zahraničí.

Web: www.cinars.org

Publikováno

7. 11. 2018

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.