Lukáš Holeček: Deníky Václava Tilleho

  | ©

Teatrologická společnost a Kabinet pro studium českého divadla pořádají přednášku Lukáše Holečka: Deníky Václava Tilleho.

Deníky Václava Tilleho (1867–1937) představují pozoruhodný a cenný historický pramen, tím spíše, že až do nedávné doby byla jejich ucelená podoba veřejnosti téměř neznámá. Tyto deníky totiž neosvětlují pouze okolnosti života významného vědce a divadelního publicisty, ale originálně glosují neobyčejně pestré dění v kruzích meziválečné intelektuální elity, kde se prolínají osudy politiků, herců, kritiků, profesorů, diplomatů... V rámci edičního projektu řešeného ve spolupráci s Masarykovým ústavem a Archivem AV ČR od roku 2020 vzniká dvousvazková komentovaná edice Tilleho deníků z let 1927–1937. Přednáška se zaměří jak na koncepci edice, osudy autorovy písemné pozůstalosti, tak i na vlastní obsah a význam deníků v historických souvislostech.

Mgr. Lukáš Holeček, Ph.D., literární historik a editor, vystudoval dějiny české literatury na FF UK v Praze. Působí v Ústavu pro českou literaturu AV ČR. Zabývá se především meziválečnou literaturou, dějinami literární kritiky a ediční prací.

FB událost

Typ akce

Přednáška

Datum a čas

24. 2. 2022 17:00

Místo

online

Oddělení

Kabinet pro studium českého divadla
Czech Theatre Studies Department

Registrace

odkaz na ZOOM

Kontaktní osoba

  | ©

Mgr. Berenika Zemanová, Ph.D.

+420 224 809 113, 117
+420 777 097 168
berenika.zemanova@idu.cz

Vědecký profil pracovníka

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.