Kompost #1

  | ©

Newsletter o udržitelnosti v kultuře

Proč další newsletter?

O udržitelnosti a klimatu je jich dost, o kultuře taky. K udržitelnosti v kultuře však žádný.

Naše společnost je vystavena nebývalým zkouškám, ať už jde o rozvrat klimatu, epidemii osamělosti, digitalizaci nebo válečné konflikty. I my, profesionálové v kultuře, neseme díl odpovědnosti za způsob, jakým svou činnost provozujeme. Kultura a umění naopak může poskytnout hojivý účinek a zprostředkovat dialog o globálních výzvách.

V českém kreativním sektoru se tu a tam objevují iniciativy reagující na krize, kterým čelíme, strategický přístup nám ale chybí. Náš newsletter nabídne inspiraci, příklady dobré praxe, novinky z domova i zahraničí z oblasti ochrany klimatu, wellbeingu nebo dalších témat udržitelnosti.


Národní divadlo pionýrem udržitelnosti

Na ArtCafé, ČRo Vltava vzniká série o udržitelnosti v kulturních institucích. Hned první díl se věnuje Národnímu divadlu, které se téměř dvacet let zabývá dopady svého fungování na životní prostředí. Kromě zavádění zelených technologií je též skvělým příkladem toho, jak udržitelnost prostupuje různými složkami organizace. Z rozhovoru s dramaturgyní činohry Ninou Jacques, správní ředitelkou Janou Dvořákovou a režisérkou Annou Klimešovou se dozvíme o důležitosti týmového přístupu a zahraniční inspiraci. A protože chce být největší české divadlo zelenou laboratoří i vzorem pro další instituce, zřídilo webovou stránku, kde se můžete inspirovat.

Udržitelnost –⁠⁠⁠⁠⁠ Národní divadlo

Poslechněte si díl

Děláte věci jinak? Inspirujte i ostatní

Oceňování je jednou z cest k přechodu na udržitelnější provoz. Proto se Mezinárodní rada muzeí (ICOM) rozhodla udělovat Cenu za inovativní praxi v udržitelnosti muzejních institucí. V širším kontextu také upozorní na závazek vůči Agendě 2030. Muzea se mohou zúčastnit informačních online seminářů (20. 2. a 21. 2). Uzávěrka je do září.

Více

Jsou tu s námi, zvířata

V ostravské galerii PLATO do 10. 3. probíhá výstava „Uprchlá, náš skrýš, stále uniká“. Symbolicky v prostorách bývalých městských jatek dává tento mezinárodní umělecký výstavní projekt hlas přehlíženým a mnohdy vykořisťovaným obyvatelům Ostravy – zvířatům. Koncept je inspirovaný relativně novým interdisciplinárním oborem Animal Studies. Pro výstavu vzniklo třicet nových uměleckých děl. Kurátorkami a kurátory výstavy jsou Eva Koťátková a Edith Jařabová spolu s Jakubem Adamcem a Zuzanou Šrámkovou.

Galerie Plato, Uprchlá, našel skrýš, stále uniká, 12/10/2023–10/3/2024

Více

Uměním za klima

Mock-up, Vladimír Turner

Kineticko-nafukovací socha olejového čerpadla vznikla díky projektu Culture for Future.

Facebook Culture for Future

Tipy

Odolná společnost. Mezi bezmocí a tyranií, Alice Koubová a Barbora Baronová, 2023

Autorky netradičním způsobem kombinují akademické tázání s rozhovory s osobnostmi české společnosti. Skrze ně se ukazují limity ve vyjednávání, křehkost současného systému, ale také potřeba empatie, sdíleného příběhu a kolektivní akce pro přechod k udržitelnějšímu fungování naší společnosti.


Newsletter vydávají Institut umění - Divadelní ústav a Kancelář Kreativní Evropa Kultura.

 

 

 

Máte nějaké podněty či dotaz? 
Neváhejte se nám ozvat na udrzitelnost@idu.cz.


další čísla newsletteru Kompost


Facebook

Instagram

LinkedIn

Publikováno

22. 2. 2024

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.