Digitální archiv PQ

  | ©  Anna Benháková

18. srpna bude dostupný Digitální archiv 15. ročníku Pražského Quadriennale. K dispozici bude pro držitele 11denních festival pasů. Přístup si zároveň budou moci zakoupit i další zájemci, kteří si PQ třeba nemohli užít osobně.

Držitelům 11denních pasů bude zaslán na e-mail odkaz s loginem. Každý získá jedinečné heslo k digitálnímu obsahu PQ. Toto heslo si prosím uschovejte, protože v budoucnu ho nebudete moci změnit!

Pro zájemce pouze o digitální archiv bude k dispozici k zakoupení prostřednictvím e-shopu IDU Prospero za necelých 1700 Kč.

Digitální archiv bude obsahovat záznamy většiny PQ Talks, 4 PQ Performancí a jedné performance PQ Studio Stage*, unikátní 360° video-dokumentaci všech výstavních prostorů, nebo také autorské video-anotace publikací přihlášených do projektu Cena za nejlepší publikaci a filmy doprovázející vybrané projekty Výstavy divadelního prostoru.

*Videozáznamy performancí budou do archivu doplňovány postupně v průběhu srpna a září 2023.


Pražské Quadriennale scénografie a divadelního prostoru
od roku 1967 každé čtyři roky zkoumá umělecké oblasti scénografie, performance designu a prostoru se všemi jejich aspekty - od scénického umění, kostýmu, světelného a zvukového designu a architektury prostoru performance až po site-adaptive performance, aplikovanou scénografii, rozšířenou a virtuální realitu, technologie jako Motion Capture a laser nebo kostým jako performance, a to v rámci výstav, instalací, architektonických konceptů, workshopů, performancí a dalších živých akcí. Jádrem myšlenky festivalu je představit současný performance design jako nezávislou uměleckou formu, která působí na lidskou představivost prostřednictvím všech smyslů – zraku, čichu, sluchu, hmatu a chuti. PQ 2023 bude hostit umělce z přibližně stovky zemí ve více než 300 bodech programu, což z něj činí nejvýznamnější akci svého druhu na světě. 

Opustili jsme dobu, kdy scénografie viděla scénu, kostým, osvětlení a zvuk jako oddělené výtvarné profese. Rozmanitost současné scénografie je natolik rozsáhlá, že téměř není možné ji jednoduše popsat, kritizovat nebo analyzovat. Modely, scénografické návrhy a fotografie jsou stále vynikajícím zdrojem přibližujícím myšlení a představivost umělců a zároveň mapují kreativní proces scénografie. O prostředí, kontextu, emocích a celkové atmosféře představení nám ale říkají jen velmi málo. Jediným způsobem, jak ukázat scénografii v její pravé podobě včetně diváků, je prožít ji naživo, prezentovat v živé akci, performanci nebo kurátorsky vytvořeném prostředí.

Současná scénografie je asi jedním z nejzajímavějších uměleckých oborů, nabízející hluboké a nezapomenutelné zážitky divákům, aktivním účastníkům i široké veřejnosti. 

Publikováno

9. 8. 2023

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.