Říjnová přednáška Teatrologické společnosti se bude věnovat české divadelní fotografii

  | ©

Teatrologická společnost , Kabinet pro studium českého divadla a Katedra divadelních studií Masarykovy univerzity si vás dovolují pozvat na přednášku Denisy Šťastné a Věry Velemanové: Vilém Sochůrek. Divadelní fotografie a její dokumentace.

Divadelní fotografie bývá přehlíženou součástí scénického umění. Přitom právě oko fotografa často provází inscenaci od jejího vznikání až po premiérové uvedení, zachycuje sílu gest a půvab mizanscén, nahlíží do zákulisí, ale také obrací pozornost k reakcím diváků. Již od roku 2008 Institut umění – Divadelní ústav celou škálou aktivit význam fotografie nejen veřejně popularizuje, ale také zpřístupňuje jako pramen historického poznání. Ve zdejší edici Česká divadelní fotografie vyšla v letošním roce komorní monografie věnovaná Vilému Sochůrkovi (1944-1976). Fotograf prvních ročníků Pražského Quadriennale a mnohaletý dokumentátor Divadelního ústavu svými fotografiemi divadelních i popkulturních témat spoluvytvářel atmosféru „zlatých šedesátých“, přesto se vyznačoval pokorou, úctou k materiálu, k tématu. Skrze autorovo dílo budeme uvažovat o fenoménu divadelní fotografie jako médiu, které zaznamenává inscenační tvar, a přitom se za jistých podmínek samo stává artefaktem. Dotkneme se metod i rozdílných přístupů charakteristických pro tento obor v období Sochůrkova působení.

Mgr. Denisa Šťastná, Ph.D. je teatroložka se specializací na scénografii a divadelní fotografii. Od r. 2009 vede Oddělení sbírek a archivu IDU. Je koordinátorkou Přehlídky divadelní fotografie, řídí edici České divadelní fotografie. Věnuje se také redakční práci (např. monografie Karel Glogr či Viktor Kronbauer – Divadelní fotografie).

Mgr. et Mgr. Věra Velemanová je divadelní historička se zaměřením na scénografii a dějiny ruské divadelní emigrace v Československu mezi dvěma válkami. S Vojtěchem Lahodou vydala monografii Libor Fára – dílo. Od r. 2000 pracuje v Kabinetu pro studium českého divadla IDU. Je také aktivní členkou Scénografické pracovní skupiny mezinárodní teatrologické organizace FIRT.


Přednáška se uskuteční ve středu 19. října od 17:00 pobočce IDU na adrese Nekázanka 887/16, Praha 1

Přednášku také bude možné navštívit online přes ZOOM.

FB událost

odkaz na ZOOM


foto:  Vilém Sochůrek; Hra o lásce a smrti, Městská divadla pražská, 1964

Publikováno

6. 10. 2022

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.