Kulturou za Ukrajinu #9

  | ©

Pomáháme informovat ostatní organizace i jednotlivce o aktuálním dění jak v České republice, tak na Ukrajině i ve světě, o aktivitách ministerstva kultury, možnostech a příkladech pomoci, akcích a dalším dění v souvislosti s aktuálním válečným konfliktem. Naším cílem je shromažďovat informace a sdílet je se všemi, kdo mohou pomoci a kdo chtějí být informováni.

V devátý mimořádný newsletter přináší aktualizované informace, nabídky, možnosti spolupráce i nové žádosti o pomoc.


Čtěte, inspirujte se, pomáhejte.


Základní rozcestník

Pomoc, informace, postupy, kontakty

MINISTERSTVO VNITRA ČR
Informace pro příchozí Ukrajince, postup registrace, víza, kontaktní asistenční centra.
Kontakt pro informace: +420 974 801 802 (provoz nonstop)
Seznam kontaktních asistenčních center na pomoc Ukrajině.
PTÁTE SE: Jak postupovat při příchodu ukrajinských dětí do 18 let? Informace zde

MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ
Informace pro zaměstnavatele a cizince, mimořádné dávky, pomoc dětem, povolení k pobytu.


NAŠI UKRAJINCI
Centrální rozcestník. Základní info  MVCR, nabídky a poptávky pomoci (Pomáháme Ukrajině), možnosti pomoci pro české občany.

POMÁHÁME UKRAJINĚ

Platforma Konsorcia nevládních organizací. Nabídky a poptávky (dobrovolnictví, tlumočnictví, doučování, materiální pomoc, ubytování, doprava, právní a psychologická pomoc, administrativní pomoc). Nutná registrace.


IDU se připojuje k mezinárodní akci připomínající dětské oběti na Ukrajině.

Dne 16. března 2022 zničili ruští okupanti Činoherní divadlo v Mariupolu, které sloužilo jako protiatomový kryt pro civilní obyvatelstvo. Na zemi byl přitom nápis „Děti“, viditelný z výšky na ochranu před útoky. Po této hrůze počet dětských obětí denně roste. Více než 200 dětí již bylo zabito, asi 400 zraněno a desetitisíce násilně deportovány z východní Ukrajiny na území Ruska. 


Kultura pomáhá

Nabídky pomoci, žádosti o pomoc, příležitosti

Aktuálně probíhající a konkrétní příklady pomoci, nabídky pomoci ale i žádosti o zapojení se do projektů kulturních organizací.

NABÍDKY

  • Městská divadla pražská nabízí ukrajinským umělcům a studentům prostor pro pokračování v jejich umělecké práci. Jednotlivci nebo kolektivy mohou zaslat své projekty, MDP se pokusí pomoct s jejich realizací. V případě, že umělci nemají projekt, mohou zaslat pouze CV a MDP se je pokusí propojit s dalšími umělci.
  • Dům umění města Brna ve spolupráci s dalšími organizacemi připravil edukační list Po stopách soch, který je dostupný v ukrajinském překladu. Edukační list, který je k dostání v Domě umění, Domě pánů z Kunštátu, Turistickém informačním centru  a ve vybraných centrech pro uprchlíky, nabízí interaktivní procházku centrem Brna.
  • Město Jihlava ve spolupráci s Krajem Vysočina a Muzeem Vysočiny Jihlava vydalo dvojjazyčnou česko-ukrajinskou knihu Bajky a pohádky z lesů a luk, kterou speciálně pro ukrajinské děti napsal publicista a entomolog Pavel Bezděčka. Kniha bude bezplatně distribuována do záchranných center, škol a nemocnic.
  • Nakladatelství LABYRINT ve spolupráci se spolkem RAKETA dětem, z.s. vydává speciální číslo časopisu pro děti Raketa, které vyjde 10. června a pro děti z Ukrajiny bude zdarma.
  • Konektiv Nights nabízí zázemí pro hudební tvorbu a navázání kontaktů s českou hudební scénou ukrajinským umělcům.
  • Současný ukrajinský umělec Ruslan Kurt nabízí k prezentaci v ČR svou instalaci Doors.
  • Ukrajinská kurátorka Oksana Maslova nabízí práce současných ukrajinských umělců k prezentaci.
  • Culture for Ukraine, webová stránka IDU v anglickém jazyce určená pro ukrajinské občany přinášející informace především z oblasti kultury.
    • Pokud pořádáte pravidelný program určený pro děti či dospělé z Ukrajiny nebo organizujete jiné aktivity, které by mohly pomoci, napište na ukrajina@idu.cz.
  • Info portál IDU Culturenet nabízí po registraci umělcům, kulturním manažerům, odborníkům, technickým pracovníkům a dalším profesím z Ukrajiny vkládat pomocí formuláře pracovní nabídky a poptávky.
    • Formulář je v anglickém jazyce a nabídky/poptávky týkající se Ukrajiny jsou označeny vlajkou.
    • Kontakt: info@culturenet.cz, tel. +420 728 396 667 
  • Asociace profesionálních divadel (APD) koordinuje za umělecký sektor ve spolupráci s Českými centry pracovní nabídky v českých kulturních institucích a propojuje je s potenciálními uchazeči o práci. Pokud víte o někom, kdo hledá uplatnění v kulturním sektoru (umělci ze všech uměleckých oblastí včetně podpůrných technických profesí), kontaktujte APD a ta pomůže s rozšířením poptávky do příslušné sítě.

SBÍRKY

  • Komunikační agentura VCCP spustila v rámci podpory Ukrajiny virtuální galerii, která umožňuje finančně podpořit a zachránit ukrajinské kulturní dědictví.  Muzeum v on-line prostoru vystavuje tvorbu ukrajinských umělců, jako jsou Roman Selskyi či Mykola Hlushchenko, a to i ve válkou poznamenané podobě. 
  • Národní muzeum ve spolupráci s Českým výborem ICOM vyhlásilo sbírku na záchranu a obnovu ukrajinských památek. Přispět je možné na transparentní účet.


Akce na podporu Ukrajiny

V této sekci uvádíme tipy na vybrané akce pořádané na podporu Ukrajiny nebo se zabývající aktuální situací na Ukrajině.


Stalo se


Pokud pořádáte akci, vyhlašujete sbírku, máte nabídky různého druhu apod., zašlete nám informace prostřednictvím formuláře nebo e-mailu ukrajina@idu.cz.  

Děkujeme vám za spolupráci. 

Váš IDU 

Stojíme za Ukrajinou 


více informací o newsletteru

Publikováno

2. 6. 2022

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.