Kulturou za Ukrajinu #4

  | ©

Pomáháme informovat ostatní organizace i jednotlivce o aktuálním dění jak v České republice, tak na Ukrajině i ve světě, o aktivitách ministerstva kultury, možnostech a příkladech pomoci, akcích a dalším dění v souvislosti s aktuálním válečným konfliktem. Naším cílem je shromažďovat informace a sdílet je se všemi, kdo mohou pomoci a kdo chtějí být informováni.

Ve čtvrtém mimořádném vydání našeho newsletteru přidáváme nové možnosti pomoci i žádosti o pomoc. Čtěte, inspirujte se, pomáhejte. 


Základní rozcestník

Pomoc, informace, postupy, kontakty

MINISTERSTVO VNITRA ČR
Informace pro příchozí Ukrajince, postup registrace, víza, kontaktní asistenční centra.
Kontakt pro informace: +420 974 801 802 (provoz nonstop)
Seznam kontaktních asistenčních center na pomoc Ukrajině.
PTÁTE SE: Jak postupovat při příchodu ukrajinských dětí do 18 let? Informace zde

MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ
Informace pro zaměstnavatele a cizince, mimořádné dávky, pomoc dětem, povolení k pobytu.


NAŠI UKRAJINCI
Centrální rozcestník. Základní info  MVCR, nabídky a poptávky pomoci (Pomáháme Ukrajině), možnosti pomoci pro české občany.

POMÁHÁME UKRAJINĚ

Platforma Konsorcia nevládních organizací. Nabídky a poptávky (dobrovolnictví, tlumočnictví, doučování, materiální pomoc, ubytování, doprava, právní a psychologická pomoc, administrativní pomoc). Nutná registrace.


STOJÍME ZA UKRAJINOU
Informační portál. Rozcestník. Oblasti pomoci (nabídky, poptávky, finance, sbírky, ubytování, doprava, právní, psychologická pomoc, atd.)



Kultura pomáhá

Nabídky pomoci, žádosti o pomoc, příležitosti

Aktuálně probíhající a konkrétní příklady pomoci, nabídky pomoci ale i žádosti o zapojení se do projektů kulturních organizací.

NABÍDKY

  • Ministerstvo průmyslu a obchodu a CzechInvest spustily platformu Jobs4UA.cz, která má zprostředkovávat práci mezi státem prověřenými zaměstnavateli a lidmi hledajícími práci.   
  • Český výbor ICOM ve spolupráci s Národním muzeem a dalšími partnery zřídily e-mailovou adresu uahelp@icom-czechia.cz, na níž mohou  ukrajinští kolegové z muzeí zasílat zprávy o aktuálních potřebách (např. žádosti o dodávky obalových materiálů, dezinfekčních prostředků, ale např. i možné pomoci při konzervování – restaurování sbírkových předmětů nebo jejich dočasné uložení na bezpečném místě). Zároveň vyzývají o zasílání aktuálních nabídek pomoci členské instituce v ČR. Ve spolupráci s Národním muzeem plánují zajistit a shromáždit dopravu potřebného materiálu na Ukrajinu.
  • FB stránka Práce v kultuře pro Ukrajince je prostorem pro sdílení nabídek práce kulturních institucí pro příchozí ukrajinské umělce a umělkyně, studenty a studentky z uměleckých škol. 
  • Národní filmový archiv připravil dvě pásma animovaných filmů bez dialogu pro ukrajinské děti. Filmy mohou být zaslány odkazem nebo poštou.
  • Meetfactory proběhne 7. 4. druhý workshop pro ukrajinské teenagery od 10 do 18 let.
  • Moravská galerie v Brně otevřela dobrovolnické centrum, které bude sloužit jako místo pomoci, odpočinku i terapie pro ukrajinské rodiny. MG dále nabízí kulturní procházky Brnem pro ukrajinské rodiny s dětmi (7–15 let) s rodilou mluvčí.
  • UMPRUM otevřelo 21. 3.  školku a kreativní centrum pro ukrajinské děti.  Pro děti je připraven kreativní program, ty větší si můžou na školním dvoře třeba zahrát fotbal. Centrum je určeno pro děti ve věku od 3 do 12 let a zatím se s jeho provozem počítá do konce letního semestru.
  • Taneční centrum Praha, konzervatoř – gymnázium připravilo speciální stipendijní program pro ukrajinské studenty. Ten zahrnuje mimo jiné v případě potřeby dopravu od hranic do Prahy a ubytování.
  • Artists at Risk nabízí možnost stát se hostující organizací pro ukrajinské umělce a kulturní pracovníky. 
  • Muzea pro Ukrajinu. Webová stránka AMG shromažďuje informace o speciálních programech a akcích určených pro děti a dospělé z Ukrajiny.
  • Asociace profesionálních divadel (APD) koordinuje za umělecký sektor ve spolupráci s Českými centry pracovní nabídky v českých kulturních institucích a propojuje je s potenciálními uchazeči o práci. Víte o někom, kdo hledá uplatnění v kulturním sektoru (umělci ze všech uměleckých oblastí včetně podpůrných technických profesí), kontaktujte APD a ta pomůže s rozšířením poptávky do příslušné sítě.
  • Info portál IDU Culturenet vyzývá instituce,  organizace i jednotlivce, kteří nabízí práci ukrajinským tvůrcům, umělcům či kulturním manažerům, aby své nabídky zasílali ke zveřejnění. Culturenet připravuje anglickou mutaci sekce PRÁCE se zaměřením profesní příležitosti v kultuře.

ŽÁDOSTI O POMOC

  • Nadace české architektury zřizuje v domě v pražských Holešovicích azyl pro uprchlíky z Ukrajiny s kapacitou 50 až 70 lidí. Hledají se pomocníci, kteří by pomohli dokončit přípravu azylového domu, a pak se podíleli na péči o ubytované, zejména službami v recepci, přípravou programu pro děti i dospělé, psychologickou a duchovní pomocí, popřípadě i věcnými dary.
  • Česká komora architektů ve spolupráci s plánovací kanceláří ONplan spouští iniciativu Projektuj s námi/ПРОЄКТУЙ З НАМИ, jejímž cílem je napomoci integraci uprchlíků z Ukrajiny s architektonickým anebo inženýrským vzděláním a praxí v českých kancelářích. Pro nabídku místa vyplňte formulář na webu.  Na pozici koordinátora/ky iniciativy Projektuj s námi, hledají ukrajinsky mluvící spolupracovnici/spolupracovníka se základní orientací v architektonickém oboru v ČR.

SBÍRKY

  • Akademie múzických umění v Praze otevřela transparentní účet pro dary na podporu stávajících ukrajinských studujících AMU a nově příchozích studentek, studentů a akademiků. AMU využije získané prostředky na stipendijní podporu a na podporu a zajištění podmínek pobytu pedagožek a pedagogů z Ukrajiny.

DALŠÍ INFORMACE, NABÍDKY A UŽITEČNÉ ODKAZY

  • Podnikatel.cz zveřejnil na svém webu praktické informace týkající se práva zaměstnanců, jak podnikat v ČR, kde hledat práci, ad. v ukrajinštině.
  • Platforma workania.eu zveřejňuje nabídky práce v ČR, na Slovensku a v Polsku v ukrajinštině.


Akce na podporu Ukrajiny

V této sekci uvádíme tipy na vybrané akce pořádané na podporu Ukrajiny nebo se zabývající aktuální situací na Ukrajině.

  • 2. 4. Benefiční koncert pro Ukrajinu
    • Kostel sv. Antonína Velikého, Liberec. Pěvecký sbor Ještěd. Wolfgang Amadeus Mozart: Requiem.
  • 3. 4. Benefiční Den pro Ukrajinu
    • Sladovna, Písek. Speciální program s dobrovolným vstupným, jehož výtěžek půjde na pomoc lidem zasaženým válkou. Program komentovaný do ukrajinského jazyka (Mraveniště, Pilariště, Animace), představení, promítání filmu, ad.
  • 6. 4. Red Bird Festival pro Ukrajinu
    • Meetfactory, Praha. Nástrojářská firma Red Bird Instruments sídlící na Znojemsku se rozhodla oslovit hudebníky, kteří hrají na jí vyrobené kytary, aby se zapojili do benefičního programu. Na akci vystoupí: Květy, Lenka Dusilová, Jakub Konig ad.
  • 6. 4. Cirkus Kus-Kus
    • Klub Kaštan, Praha. Soubor Loutky v nemocnici zahrají představení Cirkus Kus-Kus. Pro ukrajinské děti je vstup zdarma. 

      Pokud pořádáte akci, vyhlašujete sbírku, máte nabídky různého druhu apod., zašlete nám informace prostřednictvím formuláře nebo e-mailu ukrajina@idu.cz.  

      Děkujeme vám za spolupráci. 

      Váš IDU 

      Stojíme za Ukrajinou 


      více informací o newsletteru 

Publikováno

1. 4. 2022

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.