Kulturou za Ukrajinu #3

  | ©

Pomáháme informovat ostatní organizace i jednotlivce o aktuálním dění jak v České republice, tak na Ukrajině i ve světě, o aktivitách ministerstva kultury, možnostech a příkladech pomoci, akcích a dalším dění v souvislosti s aktuálním válečným konfliktem. Naším cílem je shromažďovat informace a sdílet je se všemi, kdo mohou pomoci a kdo chtějí být informováni.

Ve druhém mimořádném vydání přidáváme nové možnosti pomoci i žádosti o pomoc. Čtěte, inspirujte se, pomáhejte.


Základní rozcestník

Pomoc, informace, postupy, kontakty

MINISTERSTVO VNITRA ČR
Informace pro příchozí Ukrajince, postup registrace, víza, kontaktní asistenční centra.
Kontakt pro informace: +420 974 801 802 (provoz nonstop)
Seznam kontaktních asistenčních center na pomoc Ukrajině.
PTÁTE SE: Jak postupovat při příchodu ukrajinských dětí do 18 let? Informace zde

MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ
Informace pro zaměstnavatele a cizince, mimořádné dávky, pomoc dětem, povolení k pobytu.


NAŠI UKRAJINCI
Centrální rozcestník. Základní info  MVCR, nabídky a poptávky pomoci (Pomáháme Ukrajině), možnosti pomoci pro české občany.

POMÁHÁME UKRAJINĚ

Platforma Konsorcia nevládních organizací. Nabídky a poptávky (dobrovolnictví, tlumočnictví, doučování, materiální pomoc, ubytování, doprava, právní a psychologická pomoc, administrativní pomoc). Nutná registrace.


STOJÍME ZA UKRAJINOU
Informační portál. Rozcestník. Oblasti pomoci (nabídky, poptávky, finance, sbírky, ubytování, doprava, právní, psychologická pomoc, atd.)


Mladí akrobaté Cirku La Putyka (tzv. Young Bloods) a studenti Kyjevské akademie divadelního a cirkusového umění se 22.3. sešli na jednom jevišti v projektu Boom vol. 1. Podpořit kyjevské studenty, o které se soubor La Putyka v tuto chvíli stará, můžete zde.


Kultura pomáhá

Nabídky pomoci, žádosti o pomoc, příležitosti

Aktuálně probíhající a konkrétní příklady pomoci, nabídky pomoci ale i žádosti o zapojení se do projektů kulturních organizací.

NABÍDKY

  • Taneční konzervatoř Duncan připravila pohybově-kreativní  taneční dílny určené pro ukrajinské děti od 5 do 15 let. Dílny proběhnou 26. března 10–14 hod v prostorách Konzervatoře Duncan centre.
  • Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové pořádá každé úterý od 9:00–11:00 v 5. patře otevřené dopoledne pro ukrajinské rodiny s dětmi. Připraveny jsou  hry, dětský koutek pro nejmenší, výtvarné potřeby ad. Zajištěno je  malé občerstvení. Na místě bude k dispozici  tlumočník.
  • Česká centra (CC) otevírají online INTEGRAČNÍ KURZY ČEŠTINY zdarma. Kurzisté si osvojí základní komunikační dovednosti češtiny, které jsou potřeba pro rychlou integraci do české společnosti. Kurzy jsou určeny pro úplné začátečníky s možností navazujících kurzů.  Zájemci se mohou hlásit přes online formulář na webových stránkách ČC Kyjev.
  • Národní galerie v Praze nabízí mimořádné komentované prohlídky tlumočené do ukrajinského jazyka.
  • Sladovna Písek. Nabídka spolupráce při tvorbě programu nebo při realizaci festivalu Pískoviště ukrajinským umělcům, lektorům či učitelům.
  • Divadlo Paměti národa ve spolupráci s Divadlem Bez zábradlí organizuje tvůrčí dílny pro děti uprchlíků z Ukrajiny ve věku od 10 do 18 let. Dílny nabídnou program, kde si děti budou moci aktivně odpočinout, hravým způsobem se seznámit s českou kulturou a zorientovat se v novém prostředí.
  • Galerie výtvarného umění v Ostravě nabízí volný vstup na výstavy a doprovodné programy a tvůrčí dílny s tlumočením.
    • dobrodružná cesta za uměním: max 12 os. (rodiny s dětmi od 1,5 do 6 let; děti od 6 let i bez doprovodu; dospělé a seniory). Termíny dílen a jejich trvání závisí na individuální dohodě, vstup zdarma.
    • muzikoterapie  (max. 20 os. ).
  • Muzea pro Ukrajinu. Webová stránka AMG shromažďující informace o speciálních programech, akcích, informacích o aktuálních možnostech podpory, ad.
  • Actorsmap.cz nabídka registrace pro ukrajinské umělce zdarma. Více info.
  • Free production, organizátor akcí Město lidem, lidé městu a Slavnosti piva a gastrofestival Písek, které proběhnou v termínu 26.–27. 8. a 2.–3. 9. 2022, nabízí ukrajinským umělcům, ale i lidem z jiných profesí, zapojení se do programu za honorář.
  • Asociace profesionálních divadel (APD) koordinuje za umělecký sektor ve spolupráci s Českými centry pracovní nabídky v českých kulturních institucích a propojuje je s potenciálními uchazeči o práci. Víte o někom, kdo hledá uplatnění v kulturním sektoru (umělci ze všech uměleckých oblastí včetně podpůrných technických profesí), kontaktujte APD a ta pomůže s rozšířením poptávky do příslušné sítě.
  • Info portál IDU Culturenet vyzývá instituce,  organizace i jednotlivce, kteří nabízí práci ukrajinským tvůrcům, umělcům či kulturním manažerům, aby své nabídky zasílali ke zveřejnění na webu culturenet.cz.

SBÍRKY 

  • INTERGRAM prostřednictvím Nadace život umělce spustil sbírku, jejíž výtěžek podpoří výkonné umělce, kteří se rozhodli nebo museli zůstat na Ukrajině
  • Hornista a dirigent Radek Baborák a Akademie MenART vyhlašují sbírku na podporu ukrajinských umělců. Cílem sbírky je podpořit vytvoření pracovních příležitostí v umělecké oblasti pro nově příchozí běžence z Ukrajiny. Kulturní instituce mohou obtížně ihned nabídnout plnohodnotné dlouhodobé pracovní úvazky. Mohou ovšem nabídnout krátkodobé spolupráce na projektech, práce pro pedagogy, kteří se v základních uměleckých školách či DDM mohou věnovat výuce ukrajinských žáků, případně najít uplatnění v sociálních službách.

DALŠÍ INFORMACE, NABÍDKY A UŽITEČNÉ ODKAZY

  • Visegrad 4 Ukraine. Mimořádná grantová výzva Mezinárodního visegrádského fondu (IVF). Mezi oblastmi možné podpory jsou např. volnočasové aktivity pro dospělé a děti (včetně kulturních aktivit a akcí).
  • Umapa, aplikace v českém, anglickém a ukrajinském jazyce, ukáže školky a školy přijímající ukrajinské děti, klíčové úřady, ukrajinsky mluvící lékaře nebo překladatele, ale třeba i poradny a centra právní, materiální a psychologické pomoci, nebo místa, kde se uprchlíci v regionech setkávají.
  • Česko-ukrajinský překladač.
  • Study in the Czech republic. Možnosti studia v České republice.
  • Creatives Unite. Platforma shromažďuje informace o Ukrajině a o tom, jak podporovat a chránit její kulturní a tvůrčí odvětví.


Akce na podporu Ukrajiny

V této sekci uvádíme tipy na vybrané akce pořádané na podporu Ukrajiny nebo se zabývající aktuální situací na Ukrajině. Akce jsou anoncované vždy pouze s týdenním předstihem.

  • 24. 3. Ó sladká útěcho
    • Klášter sv. Anežky České. Praha. Collegium Marianum. Benefiční koncert na podporu obyvatel Ukrajiny.
  • 25. 3. Slavnostní zahájení sbírky Radka Baboráka
    • Kostel sv. Mikuláše. Praha. 24 hodinový koncert, během kterého se vystřídá řada umělců a studentů v čele s Radek Baborák Ensemble a mentorů Akademie MenART, nabídne prostor pro modlitbu a meditaci. Kostel bude po celou dobu akce veřejně přístupný a návštěvníci budou moci sbírku podpořit mimo jiné dobrovolným vstupným na místě.
  • 26. 3. Aby se děti divily
    • Divadlo Bolka Polívky. Brno. Pohádka tlumočena do ukrajinštiny. Vstup pro ukrajinské děti a jejich doprovod zdarma.
  • 28. 3. Knižní Bazar
    • Institut umění – Divadelní ústav. Praha. K příležitosti oslav 60. výročí Světového dne divadla (27. 3. 2022) pořádá IDU prodejní knižní bazar, jehož výdělek bude použit na pomoc Ukrajině.
  • 30. 3. Umělci pro Ukrajinu
    • Moravské divadlo, Olomouc. Česko-ukrajinský baletní galavečer. V rámci programu vystoupí tanečníci a tanečnice kyjevského baletního souboru, již uvízli na turné ve Francii a získali nabídku azylu Moravského divadla, spolu se sólisty z Olomouce, Brna, Ostravy a Plzně. Výtěžek poputuje na podporu baletního souboru.
  • 3. 4. Den pro Ukrajinu
    • Sladovna Písek. Písek. Speciální program s dobrovolným vstupným, jehož výtěžek půjde na pomoc lidem zasaženým válkou. Program tlumočený do ukrajinského jazyka (Mraveniště, Pilariště, Animace), představení, promítání filmu, ad.

Stalo se

  • Moravské divadlo poskytlo dočasný umělecký azyl členům kyjevského městského baletu. "V Nadačním fondu pro taneční kariéru máme v popisu práce podporu tanečních umělkyň a umělců v nesnázích. Ovšem myšlenku, že budeme pomáhat lidem ve válce, jsme si nikdy nepřipustili ani v nejčernějších fantaziích a hororových snech." NFTK se společně s Janem Žůrkem, radním pro kulturu a památkovou péči Olomouckého kraje, zasloužili o pomoc ukrajinskému baletu, který uvízl na turné ve Francii bez možnosti vrátit  se domů.
    • ZdrojNadační fond pro taneční kariéru.


Pokud pořádáte akci, vyhlašujete sbírku, máte nabídky různého druhu apod., zašlete nám informace prostřednictvím formuláře nebo e-mailu ukrajina@idu.cz.  

Děkujeme vám za spolupráci. 

Váš IDU 

Stojíme za Ukrajinou 


více informací o newsletteru 

Publikováno

24. 3. 2022

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.