Teatrologická společnost zve na přednášku Jany Laslavíkové

  | ©

Teatrologická společnost a Kabinet pro studium českého divadla si vás dovolují pozvat na přednášku Jany Laslavíkové: Mestské divadlo v Prešporku na sklonku 19. storočia. Medzi provinciou a metropolou.

K najznámejším divadelným architektom v rámci rakúsko-uhorskej monarchie patril F. Fellner ml. a H. Helmer. Naprojektovali takmer päťdesiat divadiel vrátane Mestského divadla v Prešporku, v čase svojho vzniku známeho ako Városi Színház/Stadttheater (dnes HB SND v Bratislave). Nová publikácia Mestské divadlo v Prešporku na sklonku 19. storočia. Medzi provinciou a metropolou poskytuje spolu s kompletným zoznamom predstavení v nemeckom jazyku z rokov 1886– 1899 prvý úplný prehľad o jeho histórii vrátane podrobností o umeleckej a technickej prevádzke.
Napriek intenzívnej maďarizácii mesto Prešporok rozhodlo od otvorenia Mestského divadla o rozdelení sezóny na nemeckú a maďarskú časť s príslušnými riaditeľmi a súbormi, čo tvorí priestor pre otázky k funkcii divadla v multietnickom meste v danom priestore a čase.

Jana Laslavíková, Ph.D., absolventka hudobnej vedy na FIF UK v Bratislave a Viedenskej univerzity. Pôsobí na Historickom ústave SAV, kde sa venuje skúmaniu divadelného života v Prešporku v 18. a 19. storočí v kontexte kultúrno‑spoločenských a historických premien mesta.

Přednáška se uskuteční ve čtvrtek 30. září od 17:00 v pobočce IDU na adrese Nekázanka 18 (z provozních důvodů nebude umožněn vstup na místo konání po začátku přednášky).

Publikováno

13. 9. 2021

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Partneři

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.