Vychází druhý díl podcastu SHOWOFF

  | ©

Tématem druhého dílu podcastu SHOW OFF je Divadlo jako kulturní instituce.

Showoff je podcast Institutu umění - Divadelního ústavu, který reflektuje responzi oboru scénických umění na aktuální oborová i společenská témata. Jednotlivé audioeseje jsou inspirovány mezinárodními diskusemi “Zelené čtvrtky” s hosty a moderátory z řad divadelních a tanečních umělců, kurátorů, kulturních manažerů i teoretiků z České republiky a zahraničí.

#2: Divadlo jako kulturní instituce

V rámci webináře věnovanému roli divadel a divadelních škol ve veřejném prostoru jsme se pokusili nejen referovat o tom, jaká je situace ve vybraných divadelních školách v Polsku, Maďarsku, Holandsku a Čechách, ale společně přemýšlet o důležitých aspektech instituční politiky v evropském kontextu a ve vzájemné provázanosti těchto škol. Jako společná klíčová témata jsme identifikovali hlubinnou péči o kvalitu vztahů a instituci, převzetí vlastní odpovědnosti, vytváření aliancí a sítí, nové možnosti vedení a využívání iniciativ ze všech úrovní instituce, zmenšování rozdílu mezi proklamacemi a performativitou, otevřenost a ochota jednat veřejně.O divadle jako kulturní instituci tentokráte s vědeckou pracovnicí Filosofického ústavu AV ČRa pedagožkou Alicí Koubovou.

Účastníci diskuse:

  • Laura Cull Ó Maoilearca/ Nizozemí, profesorka a rektorka DAS Graduate School na Divadelní a taneční akademii Amsterdamské univerzity umění.
  • Agata Adamiecka-Sitek/ Polsko, pedagožka a ombudsmanka na Národní akademii dramatických umění ve Varšavě, teatroložka a kritička.
  • László Upor / Maďarsko, dramaturg, překladatel, esejista a rektor Univerzity divadelních a filmových umění v Budapešti.
  • Martin Bernátek/ Česká republika odborný asistent, vedoucí divadelní sekce a zástupce vedoucí Katedry divadelních a filmových studií Univerzity Palackého v Olomouci.

Záznam celé debaty najdete na youtube kanále @jsmeIDU a nebo tento konrétní díl zde.

Odkazy k poslechu, informace a všechny díly podcastu jsou dostupné na showoff.cz

  • Autorka podcastu: Alice Koubová / Česká republika,vědeckápracovnice Filosofického ústavu Akademie vědČRa pedagožka
  • Režisér podcastu: Jiří Šimek
  • Dramaturgie: Martina Pecková Černá a kol
  • Produkce: Barbora Comer
  • Soundesign: Jan Čtvrtník

Další důležité informace najdete také na www.performczech.cz. Informace o všech podcastech vydaných IDU naleznete zde.

Publikováno

25. 2. 2021

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.