Zemřela Nevenka Koprivšek

  | ©

Zemřela jedna z nejvýraznějších osobností současného scénického umění ve Slovinsku Nevenka Koprivšek (1959 – 2021).

Od 90. let byla součástí mnoha mezinárodních projektů s českou účastí a v posledních letech mj. spolupracovala s Institutem umění – Divadelním ústavem na projektech Create to Connect a RESHAPE. Její ztráta je pro celý divadelní svět nenahraditelná.

Nevenka Koprivšek studovala na Ecole Internationale de Theatre Jacques Lecoq v Paříži. Svou profesionální kariéru začala jako herečka a následně divadelní režisérka. Od roku 1989 do roku 1997 byla uměleckou ředitelkou Divadla Glej, což je jedno z prvních experimentálních divadel v Lublani. V roce 1997 založila novou nezávislou organizaci BUNKER a stala se její ředitelkou. Bunker se zabývá uměleckými programy, které reflektují sociální, ekologické, politické a kulturní otázky, organizuje vzdělávací program a dva festivaly performing arts: Mladi levi v Lublani, který je známý pro sociální a politickou angažovanost a Drugajanje (s mladými diváky pro mladé diváky) v Mariboru. Od roku 2004 Bunker spravuje objekt Stara mestna elektrarna, starou elektrárnu přestavěnou na centrum performing arts, které poskytuje zázemí mnoha nezávislým společnostem, festivalům, platformám pro výzkum a diskuse a je nedílnou součástí místní komunity.

Nevenka byla spoluorganizátorkou nebo se podílela na ustavení mnoha mezinárodních sítí a projektů, např. IETM, JUNGE HUNDE, DBM, BALKAN EXPRESS, THEOREM, IMAGINE 2020, SOSTENUTO, URBAN HEAT a CREATE TO CONNECT. Byla v poradním výboru evropsko-středomořské nadace Anny Lindth a spoluzakladatelkou Fondu Roberta Cimetty a také členkou rady Assemblée des Citoyens et Citoyennes de la Méditerranées. Příležitostně byla publicistkou, badatelkou a lektorkou. Mezi její poslední zaměstnání patřila School of Arts na univerzitě ve městě Nova Gorica. Nevenka byla poradkyní pro dramaturgii a kulturní politiky. Zajímala se také o pohybovou analýzu a byla certifikovanou a aktivní lektorkou Feldenkraisovy metody sebeuvědomění pohybem. Ocenění: Lublaň, 2003, Město Lublaň, městská cena za úspěchy v kultuře, v roce 2011 ocenění – nositelka řádu Čestné legie a v roce 2016 byla prohlášena francouzskou vládou nositelkou Řádu umění a literatury.

Publikováno

16. 2. 2021

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.