Nový seriál ČRo: Génius posedlý divadlem

  | ©

V pondělí 5. 10. 2020 uvede Český rozhlas Vltava nový seriál o scénografovi Josefu Svobodovi (1920-2002). Jeho jméno je spojeno s mnoha divadly v tuzemsku i zahraničí – s Laternou Magikou a Národním divadlem v Praze především, v zahraničí například s Metropolitan Opera v New Yorku, Sferisterio di Macerata či Covent Garden v Londýně a řadou dalších. Posedlost divadlem šla v případě Josefa Svobody ruku v ruce s jeho fascinací technickými a technologickými objevy.

V pětidílné sérii, kterou pro pořad Mozaika připravila Veronika Štefanová, na něj vzpomenou jeho žáci, scénografové a architekti, Jindřich Smetana a Vladimír Soukenka, Sylva Daníčková, která vystupovala v programu Laterny magiky na EXPO 58 v Bruselu, teatrologové Barbora Příhodová a Martin Bernátek, ale především historička scénografie Helena Albertová, která výzkumu Svobodova díla zasvětila desítky let. O Josefu Svobodovi pohovoří i jeho dcera Šárka Hejnová a vnuk Jakub Hejna.

Dílo Josefa Svobody si veřejnost může připomenout prostřednictvím online výstavy, kterou na jaře tohoto roku připravil Institut umění – Divadelní ústav. Teatroložka Helena Albertová připravila ve spolupráci s Dusíkovým divadlem v Čáslavi retrospektivní výstavu, kterou je možné ve foyer divadla vidět do 27. 10. 2020. Multimediální výstava Josef Svoboda – scénograf bude v Galerii Středočeského kraje GASK v Kutné Hoře k vidění od 10. 10. 2020 do 31. 1. 2021. V rámci zahájení výstavy bude veřejnosti představena publikace Architektura imaginárního, tištěná verze přednášek přednesených v rámci Scénografického semináře Josefa Svobody na Škole dramatického umění Paola Grassiho v Miláně v roce 1986.

Veškeré informace k akcím spojeným s osobností Josefa Svobody naleznete zde.


 

Publikováno

2. 10. 2020

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.