Josef Svoboda 100

  | ©

Rok 2020 je výročím narození scénografa Josefa Svobody (1920-2002). Jeho jméno je spojeno s mnoha divadly v tuzemsku i zahraničí – s Laternou Magikou a Národním divadlem v Praze především, v zahraničí například s Metropolitní operou v New Yorku, Sferisterio di Macerata, Covent Garden v Londýně a řadou dalších. Posedlost divadlem šla v případě Josefa Svobody ruku v ruce s jeho fascinací technickými a technologickými objevy.

Ke stému výročí této významné osobnosti je realizováno mnoho aktivit zaměřených na připomenutí jejího odkazu.

 

Dílo Josefa Svobody si veřejnost může připomenout prostřednictvím online výstavy, kterou na jaře tohoto roku připravil Institut umění – Divadelní ústav.

Český rozhlas Vltava vytvořil pětidílnou sérii, ve které na Josefa Svobodu vzpomínají jeho spolupracovníci i blízcí. Série startuje 5. 9. 2020. 

Teatroložka Helena Albertová připravila ve spolupráci s Dusíkovým divadlem v Čáslavi retrospektivní výstavu, kterou je možné ve foyer divadla vidět do 27. 10. 2020.

Multimediální výstava Josef Svoboda - scénograf bude v Galerii Středočeského kraje GASK v Kutné Hoře k vidění od 10. 10. 2020 do 31. 1. 2021.

V rámci zahájení výstavy proběhl křest publikace Architektura imaginárního, tištěné verze přednášek přednesených v rámci Scénografického semináře Josefa Svobody na Škole dramatického umění Paola Grassiho v Miláně v roce 1986.​ Kniha je dostupná v našem knihkupectví Prospero.

 

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.