Noc divadel proběhne v sobotu 16. listopadu na více než 100 místech po celé České republice

  | ©

Prohlídky zákulisí Laterny Magiky, rodinná bojovka v IDU, výstava Divadlo a revoluce v divadle Komedie, setkání s herci divadla Ypsilon, diskuze nazvaná Známe cenu svobody?! v Ponci, scénické čtení diváckých dopisů v Divadle Na zábradlí a mnoho dalšího. Třetí listopadová sobota bude opět patřit největšímu divadelnímu svátku v celém roce! Sedmý ročník Noci divadel – tentokrát s tématem „Divadlo a svoboda“ – se uskuteční 16. listopadu 2019, v předvečer 30. výročí sametové revoluce. V Praze bude Noc divadel probíhat na více než 45 místech.

Prohlídky zákulisí, představení i tematické diskuze

Největší divadelní svátek v Evropě opět nabídne nevšední zážitky, každoročně připravované speciálně pro tuto příležitost. Nabitý program s tématem sametové revoluce si každá scéna zorganizovala po svém. Sedmý ročník této divadelní události tak nabídne diskuze s pamětníky i aktéry společenských a politických změn po roce 1989, přednášky, výstavy, instalace, představení a mnoho dalších akcí. Divadlo DISK začíná už v 10:00 výrobou transparentů ve scénografické dílně a pokračuje odpoledním programem od performancí přes koncerty až po projekci dokumentu Sametová FAMU. Divadlo pod Palmovkou přichystalo kromě improvizační dílny také prohlídky zákulisí, které lze navštívit od 10:00 do 13:30. Institut umění – Divadelní ústav (IDU) zahájí v 19:00 vernisáž výstavy Divadlo a svoboda – První dekáda nezávislosti českého divadla po roce 1989, a to před budovou instituce na adrese Celetná 17. Součástí výstavy jsou objekty umístěné celkem v 11 pražských divadlech. Pražský Činoherní klub uvede scénické čtení Havlovy hry Protest. Národní divadlo přichystalo tematickou procházku s podtitulem Podoby svobody v Anenském areálu či prohlídky zákulisí Laterny Magiky. Pražské divadlo Komedie připravuje výstavu Divadlo a revoluce – První týdny sametové revoluce v českých a moravských divadlech a besedu Sametová divadla s Liborem Vodičkou a Bárou Štěpánovou. Experimentální prostor NoD zařadil na program Noci divadel scénické čtení Temná strana síly, inscenaci divadla Maso nazvanou Všechno, co v nás zkurvili komunisti i speciální vydání improvizace souboru 11:55 s titulem Demokracie není bordel. Divadlo Ponec nabízí od 18:00 moderovanou diskuzi na téma Známe cenu svobody?! a dále od 20:00 křest knihy Sto studentských evolucí - Studentská generace z roku 1989 z časosběrné perspektivy (2017-2019). Divadlo Na zábradlí připravilo scénické čtení Nad dopisy diváků od roku 1989 po současnost. Herci přečtou úryvky z anonymních dopisů zaslaných do divadla koncem roku 1989, ze kterých přetéká nenávist, nekulturnost a zloba. Divadlo Kámen zahraje od 20:00 frankensteinovskou baladu OK plus F, která vypráví o svobodě tvorby a (ne)iluzích, které prožíváme v divadle i v životě. Následuje debata diváků a sociologů nazvaná Svoboda (divadelního) umělce v současném Česku.

Odpolední program pro děti

V některých prostorech začíná Noc divadel tradičně už v dopoledních hodinách, aby nabídla také program pro rodiny s dětmi. Například Loutkové divadlo Zvoneček přichystalo na 11:00 bojovku; od 14:00 a 15:30 pak uvede pohádku Bajaja. Národní divadlo do svého nabitého programu prohlídek zákulisí přidává i workshopy. Těšit se tak můžete na tvořivou dílnu Můj divadelní deník od 12:00 a 13:00 či workshop práce s textem nazvaný Svoboda slova (?) od 18:00, 19:00 a 20:00. IDU připravil hravou bojovku pro děti a rodiče Svoboda: Dá se to jíst?, která bude probíhat od 14:00 do 17:00. Součástí je také animační dílna s lektorkou Jitkou Petrášovou, ve které si děti vyzkouší tvorbu krátkého videa pomocí techniky ruční stop-motion animace. Palác Akropolis uvede od 18:00 rodinné představení Podvraťáci. Novinka souboru Spitfire Company vypráví napínavý příběh o neobyčejném přátelství chlapce a psa, kteří musí společně svést boj s čínskou tajnou policií. V Městské knihovně bude k vidění loutková pohádka O velikém čaroději v podání divadla Toy Machine. Divadlo Říše loutek uvede od 20:00 pohádku Johan Doktor Faust, po jejímž skončení se mohou zájemci seznámit se zákulisím divadla i jeho stoletou historií.

Demonstrace na Letné součástí programu Noci divadel

Souběh Noci divadel se sobotní demonstrací Letná znovu za demokracii pořádanou spolkem Milion chvilek pro demokracii otevřel pro divadla otázku i příležitost, jak se vyjádřit k současné společenské situaci. „Řada divadelníků se demonstrace přímo účastní. Mnohá divadla zohlednila demonstraci posunem svých programů do večerních hodin. Noc divadel nicméně zůstává i nadále platformou otevřenou všem názorům a postojům a je především příležitostí k přímému setkání tvůrců s jejich diváky. Stejně jako před třiceti lety se i během Noci divadel stává hlediště jevištěm, jeviště hledištěm a hranice mezi nimi mizí. České divadlo tím dokazuje, že zůstává prostorem pro demokratický dialog,“ uvádí koordinátor Noci divadel Institut umění – Divadelní ústav v prohlášení, které najdete na webu www.idu.cz. Organizátoři demonstrace se proto rozhodli sami do programu Noci divadel zaregistrovat.

O Noci divadel

Česká Noc divadel je součástí mezinárodního projektu European Theatre Night, který v roce 2008 odstartovala chorvatská Noc Kazališta. Myšlenka společného divadelního svátku se postupně rozšířila do více jak desítky evropských zemí. Letos se koná na Slovensku, v Chorvatsku, Rakousku, Bulharsku, Bosně a Hercegovině, Srbsku a Černé Hoře. Počtem zapojených divadel i návštěvností je česká Noc divadel, která existuje od roku 2013, největším projektem v rámci European Theatre Night.

Programy jednotlivých divadel a možnosti rezervace jsou k dispozici na www.nocdivadel.cz.

Publikováno

13. 11. 2019

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.