Co se bude dít po protestu? Mezinárodní soutěž Stückemarkt 2019 hledá dílo, které jde za hranici vylíčení statu quo

  | ©

Kde jsou umělci, kteří překrucují pravidla, formy a estetiku divadla, zpochybňují ho, myslí jinak a vytvářejí nové texty, formy a formáty?

Pod názvem „What happens after the protest? / Co se bude dít po protestu?“ hledá Stückemarkt dílo, které jde za hranici vylíčení statu quo, představuje si různé budoucnosti a hledá nové formy umělecko-aktivistického zapojení. Stückemarkt poprvé žádá umělce na celém světě, aby předložili dílo, které se dotýká otázek, jež jdou více do hloubky než romantická revolta, ale aby zároveň zkoumalo otázku, jak by mohly vypadat další světy.

Porota složená z renomovaných mezinárodních umělců vybere z předložených děl celkem pět textů / představení.

Jeden z pozvaných dramatiků / souborů obdrží od Stückemarkt finanční částku, kterou poskytla Federální agentura pro občanské vzdělávání. Kromě jiného je to také příležitost, jak realizovat inscenaci v německém divadle.

Porota Stückemarkt 2019

Mette Ingvartsen, choreografka a tanečnice (Brusel, Belgie)
Branden Jacobs-Jenkins, dramatik (New York, USA)
Amir Reza Koohestani, režisér a dramatik (Teherán, Írán)
Wiebke Puls, herečka (Mnichov, Německo)
Maria Nübling, dramaturgyně a ředitelka Stückemarkt (Berlín, Německo)

K divadelní hře vedou různé cesty týkající se autorství, takže porotě mohou být předloženy jak divadelní texty, tak představení (různé druhy sdíleného divadla, site-specific projekty, divadelní intervence, narativní prostory, projekty založené na dokumentárním materiálu, představení s přesahem do různých uměleckých oborů). Obzvláště se zajímáme o mladé autory a umělce, kteří ve smyslu rozšířeného autorství zkoumají nové druhy vyprávění a úhlů pohledu a objevují novátorské jazyky sjednocující svět. Vybrané texty / představení budou součástí programu Theatertreffen’s v květnu 2019.

Nejvýznamnější německý divadelní festival Theatertreffen každý rok v květnu zve divadelníky, novináře a hosty z celého světa do Berlína. Jádrem Theatertreffen je deset „pozoruhodných divadelních inscenací“, které každý rok vybírá nezávislá porota kritiků z cca 400 inscenací německy mluvících oblastí.

Od roku 1978 je Stückemarkt neodmyslitelnou součástí Theatertreffen. Jako nejstarší iniciativa pro propagaci současné dramatiky v německy mluvících změní – a od roku 2012 také performance – se již 40 let úspěšně angažuje v dlouhodobé podpoře a rozvoji dramatiků a performerů. Stückemarkt je fórem pro výměnu zkušeností mezi zahraničními dramatiky, performery, divadelníky, festivalovými dramaturgy, vydavateli a kritiky.

Kontakt

Berliner Festspiele – Theatertreffen – Stückemarkt
Maria Nübling, Stephanie Richter
Schaperstraße 24
10719 Berlín
Německo

stueckemarkt-bewerbung@berlinerfestspiele.de Telefon +49 (0)30 254 89 - 231 / 200

Informace

www.berlinerfestspiele.de/stueckemarkt-en

Theatertreffen se koná od 3. do 19. května 2019

Celou přihlášku včetně kritérií a podmínek si můžete stáhnout zde v anglickém, zde v českém jazyce. Uzávěrka přihlášky je 11. 11. 2018, porota rozhodne v průběhu února 2019.

Publikováno

10. 10. 2018

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.