Začíná veletrh Tanzmesse, i letos s českým zastoupením

  | ©

Každé dva roky se koncem srpna v německém Düsseldorfu koná přehlídka spojená s uměleckým veletrhem specificky zaměřeným na současné taneční umění. Tanzmesse je největší událost svého druhu v Evropě, na níž se setká takřka 2000 oborových profesionálů, kteří přijedou z více než 50 zemí celého světa. Česká republika mezi nimi nebude chybět. IDU je už tradičním účastníkem Tanzmesse, a tak jako v minulých letech prezentuje český současný tanec ve spolupráci s Tancem Praha a slovenskými partnery zastoupenými letos Divadelním ústavem Bratislava.

„Koncept společného stánku - Czech&Slovak Corner - odkazuje k výročí vzniku společné československé státnosti. Chtěli jsme se v tom světovém uměleckém tržišti odlišit a najít jednoznačné výtvarné gesto, které by vystihovalo českou národní identitu. To jsme objevili v obraze Rvačka v hospodě od Josefa Lady, kterému nechybí humor, ironie a má i zřetelné choreografické gesto,“ uvádí autor námětu stánku Pavel Štorek. IDU získal pro veletrh Tanzmesse autorská práva pro grafické zpracování obrazu Josefa Lady z roku 1949.

IDU bude prezentovat na Tanzmesse nový web Performczech, který je určen právě k propagaci současného českého umění v zahraničí. Ve speciální selekci Czech Dance in Action 2018 nabízí jedenáct tanečních inscenací disponovaných pro zahraniční touring. Selekce zahrnuje mimořádné počiny z oblasti nezávislé taneční scény s přesahy do nonverbálního divadla či nového cirkusu.

Čeští umělci se letos představí i v hlavním programu, kam dramaturgové Tanzmesse zařadili choreografii Švihlá Terezy Hradilkové, která získala hlavní cenu České taneční platformy v roce 2017. Dále se česká reprezentace představí v samostatném 90minutovém programu FOKUS FORUM, který bude moderovat Yvona Kreuzmannová a Ewan McLaren a vystoupí v něm třeba Tereza Ondrová, Jaro Viňarský, Miřenka Čechová a další čeští umělci a performeři.

IDU svou účastí na Tanzmesse naplňuje strategii Ministerstva kultury ČR propagace českého umění v zahraničí.

Tiskovou zprávu ke stažení najdete zde.

Publikováno

28. 8. 2018

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.