Výstava Česká divadelní fotografie 1859 – 2017 myslí i na nejmenší

Vyrobit si vlastní foťák, vytvořit si vlastní plakát nebo objevit kouzlo vyvolávání fotografií a na chvíli tak zapomenout na digitální svět mohou děti v rámci doprovodného programu výstavy Česká divadelní fotografie 1859 – 2017. Ta začíná v pražském Obecním domě již 10. května a nabízí unikátní pohled na české divadlo objektivem fotografů jednoho a půl století, představuje portréty hereckých hvězd, fotografie inscenací i pohledy do divadelního zákulisí. Ani při prohlídce výstavy se nebudou děti nudit. Každý den je pro ně připraven fotokoutek, ve kterém se mohou vyfotit jako v historickém fotoateliéru. Dále si na malé divadelní scéně mohou vyzkoušet ovládání světel i pohyb točny a na animační dílně si vyrobit vlastní animovaný film na téma Prodané nevěsty. S divadelní fotografií je blíže seznámí i připravené pracovní listy. Ve vybrané dny výstavu zpestří i fotografický ateliér Vandy Hybnerové.

Více informací na www.divadelnifotografie.cz nebo na Facebookovém profilu výstavy www.facebook.com/divadelnifotografie. Výstavu pořádá Institut umění – Divadelní ústav (IDU) ve spolupráci s Národním muzeem.

Již tuto neděli 13. května si děti v tvůrčí dílně pod vedením Adély Vosičkové mohou vyrobit svůj foťák a vyfotit svoji maminku, seznámit se s dávným principem dírkové komory a své dílo si také vyvolat tradičním způsobem. Ke dni otců se ke cameře obscuře vrátí také 17. června. V další rodinné tvůrčí dílně si děti 19. května v Edukačním centru GHMP vyzkouší, jak se dělá divadelní plakát. 3. června se mohou malí fotografové seznámit s rozdílem mezi digitálními a klasickými analogovými fotoaparáty. 16. června se pak promění v divadelní hvězdy před objektivem fotografů. Na vybrané dílny je nutná registrace předem. Podrobný program a případné registrace na www.divadelnifotografie.cz/workshopy-2.

Vanda Hybnerová otevře pro všechny návštěvníky svůj fotoateliér plný fantazie, kostýmů a hravosti v Obecním domě hned o dvou víkendech. 26. a 27. května a 9. a 10. června.

Dospělí návštěvníci výstavy se mohou zúčastnit celé řady komentovaných prohlídek. Program pamatuje i na seniory, kterým jsou určeny hned dvě tvůrčí dílny věnované studiovému portrétu a emocím a pohybu ve fotografii. Nechybí ani odborné workshopy či přednášky pro fotografy.

Výstava Česká divadelní fotografie 1859 – 2017 návštěvníky provede historií českého divadla od počátku vzniku fotografie a nabídne portréty hereckých hvězd, fotografie inscenací renomovaných velkých i studiových scén, divadelních budov i jejich zákulisí, to vše od poloviny 19. století až po současnost. Autory snímků jsou například legendy jako František Drtikol, Miroslav Hák, Václav Chochola a Jaroslav Krejčí či snímky pocházející ze slavného fotografického Ateliéru Langhans a řady dalších. Výstava též poutavým způsobem seznámí s řadou aspektů historie českého divadla a fotografie, přinese srovnání historických a současných propagačních fotografií a materiálů divadel, dokumentaci důležitých momentů našich dějin, ve kterých divadelníci sehráli významnou roli či exponáty fotografické techniky.

Samostatnou částí výstavy je prezentace výsledků soutěžní Přehlídky divadelní fotografie. Soutěž, do které se přihlásilo 121 profesionálních fotografů a studentů s 1 348 snímky, probíhá v České republice poprvé. Pro výstavu v Obecním domě vybrala odborná porota témě 150 nejlepších fotografií od 40 tvůrců. Výherci soutěže budou oceněni v několika kategoriích a výsledky budou vyhlášeny během slavnostní vernisáže. Součástí této části je prezentace laureátů slovenského Bienále Divadelnej fotografie.

IDU připravil na základě dlouholetého výzkumu paralelně s výstavou i odbornou publikaci mapující fenomén české divadelní fotografie, jejímiž autory jsou Martin Bernátek, Anna Hejmová a Martina Novozámská. Monografie je v české a anglické jazykové verzi.

Česká divadelní fotografie – doprovodný program pro děti

13/05 Tvůrčí dílna: Vyrob si foťák a vyfoť svojí maminku

19/05 Tvůrčí dílna: Jak se dělá divadelní plakát?

26 - 27/05 Fotoateliér Vandy Hybnerové

03/06 Tvůrčí dílna: Malí fotografové

09 - 10/06 Fotoateliér Vandy Hybnerové

16/06 Tvůrčí dílna: Portréty hvězd

17/06 Tvůrčí dílna: Vyrob si foťák a vyfoť svého tatínka

Časy, místa konání a případné registrace najdete na www.divadelnifotografie.cz.

Výstavu připravil IDU ve spolupráci s Národním muzeem pod záštitou ministra kultury Ilji Šmída a primátorky hlavního města Prahy Adriany Krnáčové. Výstava byla zařazena mezi oficiální aktivity připomínek a oslav významných výročí roku 2018.

Za podpory: Ministerstvo kultury ČR

Partneři soutěže: FUJIFOTO, Czech Photo, Foto Škoda

Mediální partneři: Interview, Classic Praha, Expres FM, Rádio 1, Xantypa, Scena.cz, FOTO, Foto video, Divadelní noviny, Artmap, S dětmi v Praze

7. 5. 2018