Publikace Sněz tu žábu na veletrhu Svět knihy

  | ©

V rámci mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy se v neděli 26. září od 10 hodin za účasti překladatelů Lindy Duškové, Petra Christova a Michala Zahálky představí kniha Sněz tu žábu: Pět francouzských her, kterou v edici Současná hra vydal Institut umění – Divadelní ústav ve spolupráci s festivalem francouzského divadla Sněz tu žábu. Na prezentaci knihy naváže od 11 hodin scénická skica oceňovaného textu Můj bratr, má princezna od Catherine Zambon.

Svazek obsahuje pětici textů, které z rozličných úhlů pohledu představují podoby současného frankofonního psaní pro divadlo. Škála textů zahrnuje texty vysloveně experimentální (Gwendoline Soublin: Pig Boy 1986–2358, Nicolas Doutey: Odcházím dvakrát), ale také atmosférický psychologický thriller o závislosti a poddajnosti (Pauline Peyrade: Černé lesy), hořce komediální portrét dospívání v době přelomu milénia (Olivier Sylvestre: Průvodce sexuální výchovou pro nové tisíciletí).

Posledním textem, který se zároveň na veletrhu představí jako scénická skica, je drama pro mladé publikum Můj bratr, má princezna od autorky Catherine Zambon. V režii Josefa Kačmarčíka se ve skice o problematice sexuální identity objeví Nela Cikánová Štefanová, František Hnilička, Anna Kratochvílová, Lumíra Přichystalová, Karolína Půčková a Milada Vyhnálková.

Obě akce probíhají za podpory Francouzského institutu v rámci programu věnovaného Francii, jež je hlavním hostem letošního Světa knihy. Francouzský institut zároveň podpořil i vydání samotné knihy. Po celou dobu konání veletrhu bude kniha k dispozici na stánku Librairie francophone.

Coby překladatelé ve svazku figurují Linda Dušková, Petr Christov, Jacques Joseph, Natálie Preslová a Michal Zahálka. Editorkami jsou Linda Dušková jakožto šéfdramaturgyně festivalu a Natálie Preslová coby jeho ředitelka. Svazek doplňuje studie obou editorek o současné frankofonní dramatice, stať Petra Christova o překladech francouzského dramatu v českém kontextu a medailonky všech zahrnutých autorů.

 

Publikováno

24. 9. 2021

Kontakt

  | ©

Anna Poláková

PR A PRODUKCE

+420 224 809 169 
+420 721 431 516

anna.polakova@idu.cz

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.