Loutkáři slaví 90 let existence UNIMA

První mezinárodní divadelní organizace založená v Praze v roce 1929 letos slaví 90. výročí. V rámci oslav existence Mezinárodní loutkářská unie UNIMA se ve dnech od 6. do 8. června 2019 uskuteční mezinárodní konference, která bude akcentovat nejen historii UNIMA, ale i její vize do budoucnosti. Součástí oslav bude diskusní blok o vystavování loutek v rámci PQ Talks, vernisáž výstavy UNI…Co? UNIMA! a UNIMA Soirée v Říši loutek. Do Prahy zavítají významné loutkářské osobnosti, odborníci a představitelé UNIMA.

Oslavy budou probíhat ve dnech od 6. – 8. června. Více informací na stránkách UNIMA.

Celý presskit ke stáhnutí ZDE

PQ talks:

Diskusní blok o problematice vystavování loutek Hanging out (Puppets on Show) v rámci PQ Talks.
6. června 2019, Výstaviště Praha.

Konference:

Mezinárodní konference: „Úloha UNIMA pro uznání a rozvoj a význam loutkářství ve 20. století a její vize pro 21. Století.“

Konference se bude soustředit na počátky UNIMA v období před 2. světovou válkou a na znovuobnovení činnosti UNIMA po roce 1957, probírat se budou i vize UNIMA pro 21. století. Konference se mimo zahraničních mluvčích například z Japonska, USA, Německa či Francie zúčastní i Michael Meschke, významný světový loutkář, pamětník moderní historie UNIMA

a Denisa Kirschnerová, ředitelka a dramaturgyně Divadla Spejbla a Hurvínka zastupující mladou generaci, která přebírá rodinnou tradici.

7. června 2019, Konírna Nosticova paláce, Ministerstvo kultury ČR.

Vernisáž výstavy UNI…CO? UNIMA! 90 let | 100 zemí | 1 vášeň:

Výstava prezentuje vznik a vývoj UNIMA. Filmové ukázky, dokumenty o loutkářství a fotografie z historie UNIMA.

7. června 2019, Galerie Českých center
18:00

Rozmanitost loutkářských kultur v členských zemích UNIMA budou návštěvníci moci vidět na vlastní oči i díky krátkým videoukázkám, které si budou moci sami spustit. Malí i velcí návštěvníci budou moci dosyta uplatnit svoji fantazii a kreativitu u divadla s loutkami, vyzkouší si manipulovat s loutkou akrobata na hrazdě nebo se naučí loutkovou animaci, ke které budou potřebovat pouze svůj „chytrý“ telefon.

Výstavu připravilo chrudimské Muzeum loutkářských kultur.

UNIMA Soirée v divadle, kde byla UNIMA založena:

Večerní komponovaný pořad k 90. výročí UNIMA, společenská událost, výstava, projekce a prohlídka divadla.

7. června, Říše loutek

20:00

22. 5. 2019

Martina Pecková Černá