Křest knihy Svět na divadle ukázat, a celý...

  | ©

Společně s Knihovnou Václava Havla zveme na slavnostní uvedení výboru statí významné teatroložky a publicistky Jany Patočkové.

Knihu představí editorky Barbara Topolová a Kamila Černá, o autorce promluví Jana Machalická a Vladimír Just.

Svět na divadle ukázat, a celý… Jedná se o nejnovější publikaci ediční řady Eseje, kritiky, analýzy, která přináší soubor studií a kritik teatroložky a kritičky Jany Patočkové.

Výbor ze statí významné teatroložky a divadelní kritičky Jany Patočkové zahrnuje její texty z doby, kdy v šedesátých letech působila v redakci časopisu Divadlo, dále období samizdatových příspěvků pro časopis O divadle a její tvorbu za posledních třicet let, kdy psala pro odborná divadelní periodika (Svět a divadlo, Divadelní revue, Divadelní noviny, Czech Theatre) a sborníky. Svazek je pojmenovaný po jedné ze statí zahrnutých v knize.

Editorka a autorka doslovu Eva Stehlíková o Patočkové napsala: „Její kritiky i studie se vyznačují vysokou náročností, dokonalou informovaností, s níž spojuje současné dění na scéně s historií inscenace her, pečlivou pozorností k jednotlivostem a bezpečnou hierarchizací hodnot. Velkým zážitkem je i čtení jejích polemik s dnešní kritikou, kterou často usvědčuje z povrchnosti, pohodlnosti a neznalosti kontextu. Čtenáři se tu nabízí velmi osobní svědectví o divadle od šedesátých let do dnešního času i svědectví o kritické odpovědnosti a stálosti etických kritérií.

Publikace je dostupná na našem e-knihkupectví Prospero.

Prospero

Edice Eseje, kritiky, analýzy přináší výbory z děl významných českých divadelních kritiků a teoretiků, včetně studie o autorovi, anotované a komentované bibliografie a dalšího obsáhlého aparátu.

FB událost

Potvrzení o účasti prosím zasílejte na press@idu.cz.

Typ akce

Křest

Datum a čas

4. 1. 2024 18:00

Místo

Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha 1

Oddělení

Ediční oddělení

Kontaktní osoba

  | ©

Anna Poláková

PR A PRODUKCE

+420 224 809 169 
+420 721 431 516

anna.polakova@idu.cz

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.