Slavnost divadla a svobody

  | ©

U příležitosti křtu publikace Divadlo a svoboda: První dekáda nezávislosti českého divadla po roce 1989 zveme na Slavnost divadla a svobody.

U příležitosti vydání nové publikace pořádá Institut umění – Divadelní ústav Slavnost divadla a svobody. Křest nové publikace s podtitulem První dekáda nezávislosti českého divadla po roce 1989 nabídne setkání s osobnostmi divadla a tance i performativní intervence. Slavnost divadla a svobody se koná v rámci festivalu oslavujícího 30. výročí založení Divadla Continuo, který se uskuteční ve dnech 19.–24. září 2022.

30 let Divadla Continuo

Program:

  • Přivítání a představení výzkumu českého nezávislého divadla po roce 1989
  • Prezentace kapitol publikace Divadlo a svoboda, Slovensko a svoboda, Text a svoboda, Objekt a svoboda, Tělo a svoboda, Prostor a svoboda a regiony a svoboda v podání autorek/autorů a jejich hostů
  • Tarotové čtení o tom, jaké divadlo roku 2089 si dokážeme představit již dnes
  • Tonton Macoutes: Triangl (pocta B.N.)
    • Účinkují: Alex Švamberk, Miroslav Posejpal ad.
    • Triangl je první přestavení, která vytvořil Alex Švamberk po návratu z první dílny v Japonsku u Mina Tanaky v roce 1994 a už obsahuje prvky butó. Bylo to také poslední představení s elektrickou hudbou. Scéna byla inspirována instalací Three Dead End Adjacent Tunnels. Premiéru mělo v Alterně Komotovce. Dále bylo uvedeno ve Varšavě a v roce 1998 bylo oceněno na festivalu Brams v Bělehradě cenou za nejlepší hudbu. Tonto Macoutes ukončili činnost v polovině první dekády nového tisíciletí.
  • Hudební doprovod na kořen Tomáš Žižka
  • Pohoštění a slavnostní přípitek

Publikace Divadlo a svoboda: První dekáda nezávislosti českého divadla po roce 1989 kolektivu autorek a autorů Martiny Peckové Černé, Dagmar Čiripové, Petra Dlouhého, Kateřiny Dolenské, Vladimíra Mikulky a Hany Strejčkové představuje bouřlivou energii a pluralitu estetik, témat i aktivit českého nezávislého divadla prvního porevolučního desetiletí – období kdy vzniklo a začalo působit i Divadlo Continuo. Kromě odborných studií obsahuje publikace úryvky z rozhovorů, které byly v rámci výzkumu vedeny s téměř sedmdesátkou osobností české a slovenské divadelní scény 90. let, a bohatý obrazový materiál. Jednotlivé oddíly publikace se soustředí na vývoj podmínek a infrastruktury pro provozování nezávislého divadla a na činoherní, loutkové a pohybové divadlo 90. let, přičemž pro potřeby popisu divadelního dění během přechodu české společnosti ze socialistické na tržní je časové vymezení mírně, zřídka i více, vychýleno rovněž do období před rokem 1989. Svazek vznikl v rámci výzkumného projektu České nezávislé divadlo po roce 1989 a díky na základě institucionální podpory dlouhodobého koncepčního rozvoje výzkumné organizace výzkumu poskytované Ministerstvem kultury.

Publikace je dostupná na našem e-knihkupectví Prospero.

Prospero

FB událost

Typ akce

Křest
Performance

Datum a čas

20. 9. 2022 16:30

Místo

Divadlo X10

Oddělení

Oddělení mezinárodní spolupráce
Department of International Cooperation

Kontaktní osoba

  | ©

Veronika Nádeníčková

TAJEMNICE ČESKÉHO STŘEDISKA ASSITEJ A UNIMA, MEZINÁRODNÍ PROJEKTY, KOORDINACE NOC DIVADEL

+420 224 809 173
+420 778 981 736
veronika.nadenickova@idu.cz

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.