Markéta Trávníčková: Elektronický divadelní archiv, databáze divadelních inscenací

  | ©

Teatrologická společnost a Kabinet pro studium českého divadla pořádají přednášku Markéty Trávníčkové: Elektronický divadelní archiv, databáze divadelních inscenací.

Databázová aplikace Elektronický divadelní archiv (EDA) je jedním z hlavních výstupů společného grantového projektu Divadelního oddělení Národního muzea, Kabinetu pro studium českého divadla Institutu umění – Divadelního ústavu a Oddělení dějin divadla Moravského zemského muzea. V první fázi přispěla ke vzniku publikace Stavovské divadlo 1824–1862, jehož českojazyčný repertoár je v ní zachycen do nejmenších podrobností, v dalších etapách bude plněna daty o osobnostech a repertoáru dalších divadelních institucí s vizí jejího možného budoucího propojení s podobnými projekty. Ambicí jejích tvůrců je vkládat informace ověřené na základě teatrologického výzkumu a doplňovat je digitalizovanými sbírkovými předměty, upomínajícími na divadelní inscenace a jejich tvůrce.

Bohemistka a divadelní historička Mgr. Markéta Trávníčková působí od roku 1991 jako kurátorka Divadelního oddělení Národního muzea, od roku 2008 spolupracuje s Kabinetem pro studium českého divadla IDU na tvorbě České divadelní encyklopedie. Je autorkou řady slovníkových hesel osobností divadla i literatury 19. a 20. století, divadelních výstav, dílčích teatrologických studií a spoluautorkou monografií Prozatímní divadlo 1862–1883 (2006) a Stavovské divadlo 1824–1862 (vyjde 2022, obojí s Václavem Štěpánem).

FB událost

Více informací najdete na webu Teatrologické společnosti.

Typ akce

Přednáška

Datum a čas

27. 1. 2022 17:00

Místo

online - ZOOM

Oddělení

Kabinet pro studium českého divadla

Registrace

Odkaz na ZOOM hovor ZDE

Kontaktní osoba

  | ©

Mgr. Berenika Zemanová, Ph.D.

+420 224 809 113, 117
+420 777 097 168
berenika.zemanova@idu.cz

Vědecký profil pracovníka

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.