Obrazy v pohybu: Zmrazit okamžik / Vyprávět příběh

  | ©

U příležitosti fotografické přehlídky PhotoSaintGermain 2021 spolupořádají České centrum Paříž a IDU výstavu současné české divadelní fotografie: "Obrazy v pohybu: Zmrazit okamžik / Vyprávět příběh".

Divadelní představení probíhá v čase. Objeví se pouze na krátký okamžik veřejné prezentace a po jejím skončení nenávratně mizí. Nelze jej věrně reprodukovat, nelze jej vlastnit, nelze jej přemístit. Je možné jej zachytit, zmrazit, určitým způsobem zaznamenat, vyprávět jeho příběh. 

Pohyb lidského těla, veřejný i privátní prostor, obraz uměleckého objektu – témata výběru ze současné české divadelní fotografie jsou zprostředkované přísně estetizovanými fotografiemi i nahodilými momentkami. Výstava na základě tematické spřízněnosti komparuje aktuální trendy žánru s několika fragmenty díla významných osobností české divadelní fotografie napříč 20. a 21.stoletím. 

Vystavené exponáty byly součástí posledních dvou ročníků soutěžní Přehlídky divadelní fotografie (2018 a 2020), historické artefakty se nacházejí v soukromých sbírkách autorů a ve sbírkách a fondech IDU. 

Sbírání, uchování, výzkum, prezentace a popularizace české divadelní fotografie napříč dvěma staletími je jedním z hlavních výzkumných projektů Institutu umění – Divadelního ústavu. 

KURÁTORKY

Denisa Šťastná a Anna Hejmová (Divadelní ústav)

AUTOŘI

Marek Bartoš, Patrik Borecký, Vojtěch Brtnický, Ivo Dankovič, Dragan Dragin, Eva Dobrovodská, Saša Dobrovodský, František Drábek, Libor Galia, Jana Grznáriková, Anna Hladká, Michal Hor Horáček, Lukáš Horký, Jakub Hrab, Alžběta Jungrová, Kryštof Kalina, Viktor Kronbauer, Tomáš Lelek, Marek Olbrzymek, Nadan Pojer, Anna Rasmussen, Eva Stanovská, David Stella, Michaela Škvrňáková, Zuzana Veselá, Adéla Vosičková, Petra Vlčková

 

Vernisáž proběhne v Českém centru Paříž ve čtvrtek 4. listopadu od 17:00 do 21:00.

Komentovaná prohlídka a setkání s jedním z autorů (Viktor Kronbauer) proběhne v pátek 5. listopadu od 19:00. Výstavou návštěvníky provedou kurátorky (Denisa Šťastná a Anna Hejmová).

Česká divadelní fotografie

Program přehlídky PhotoSaintGermain

zdroj: České centrum Paříž / Home (czechcentres.cz)

autor ilustrační fotografie: Viktor Kronbauer - Heinrich von Kleist: Penthesilea (Pražský divadelní festival německého jazyka, 2018)

Typ akce

Výstava

Datum a čas

4. 11. 2021 0:00 - 13. 1. 2022 0:00

Místo

České centrum v Paříži

Oddělení

Oddělení sbírek a archivu
Collections and Archive Department

Kontaktní osoby

  | ©

Marie Hodinářová

Dokumentace

+420 226 522 079
+420 776 305 710
marie.hodinarova@idu.cz

  | ©

Denisa Šťastná

Vedoucí

+420 226 522 079
+420 605 412 819
denisa.stastna@idu.cz

Vědecký profil pracovníka

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.