The Show Must Go ON/OFF-line: „Komunity bez kontaktu“

  | ©

Cyklus mezinárodních on-line diskusí „Zelené čtvrtky“

Divadlo nám nabízí nové úhly pohledu. Dává nám sílu riskovat a nechat zaznít nové hlasy. Může dát do pohybu společenské změny, protože podněcuje veřejnou diskuzi, dialog a inkluzivitu. Je to kulturní fenomén, který vynáší na světlo nepříjemná témata a nutí společnost, aby se na sebe pořádně podívala do zrcadla.

Divadlo v nás může vyvolat také pocity štěstí a připomenout nám, že nejsme sami. Nejenže sdílíme tentýž prostor a prožitek s umělci na jevišti, nýbrž prožíváme totéž i s ostatními diváky. Tím v sobě posilujeme pocit, že někam patříme a že jsme součástí téže komunity.

Tato touha po sdíleném prožitku nebyla nikdy tak viditelná jako během pandemie nemoci COVID-19, která vypukla v posledních dvou letech. Pandemie si vyžádala ohromné množství životů a narušila hospodářskou situaci na celém světě. Ještě výrazněji se však projevila na společenských vztazích. Opatření k omezování kontaktu mezi lidmi a k zastavení šíření nemoci postavila nové bariéry nejen mezi umělce a jejich publikum, nýbrž i mezi členy rodiny a přátele.

Účastníci diskuze:

  • Miroslav Paulíček / Česká republika – Ostravská univerzita
  • Joshua Edelman / Velká Británie - Manchester School of Theatre
  • Alicja Czyczel /Polsko - Common Space
  • Roman Černík / Česká republika - Johan Centrum

Moderátor:

  • Matúš Benža / Slovensko – Vysoká škola múzických umění, Bratislava

V „Show Must Go On/Offline“ – cyklu mezinárodních debat s českými a zahraničními hosty z oblasti scénických umění, které pořádá Institut umění- Divadelní ústav, budeme tento měsíc diskutovat o tom, jak COVID-19 změnil náš život na úrovni jednotlivce i společnosti. Podíváme se také, jak přispívala scénická umění k upevňování komunit před pandemií a jak se jejich role proměňuje v bezkontaktní pandemické realitě. Mohou scénická umění pomoci s přerušenými vztahy, zpřetrhanými vazbami a dalšími neduhy, které naše komunity trápí?

Online diskusní setkání “Zelené čtvrtky” s hosty z řad divadelních a tanečních umělců, kurátorů, kulturních manažerů i teoretiků z České republiky a zahraničí reflektuje citlivost a responzi oboru scénických umění vůči aktuálním společenským problémům. Hlavním tématem je adaptace divadla, tance a nového cirkusu na virtuální prostředí v důsledku protiepidemických opatření a otázky spojené s udržitelností kvality života současné civilizace a oboru scénických umění. Jakkoli se zdá, že kritická potřeba sociální změny diskutovaná v oblasti ekologie, ekonomie, politiky a kultury byla v posledních měsících přehlušena pandemií SARS-CoV-2, v oblasti scénických umění se začínají šířit obavy o udržitelnost samotného oboru. Ty vyvolává chaos způsobený různými pravidly pro zachování sociálního odstupu, zhoršující se ekonomická situace i nepředvídatelné chování publika. Obrannou reakcí je rychlá adaptace divadelní a taneční tvorby na virtuální prostředí. Je tato hybridní existence v reálném i virtuálním časoprostoru slepou uličkou pro obor, který je založen na živém kontaktu s publikem, nebo pro něj otvírá i nové možnosti a světy? Zůstanou již diváci navždy doma? Jak na tuto krizi reagují umělci, pořadatelé kulturních akcí, poskytovatelé veřejné podpory nebo vzdělávací umělecké instituce? Podle čeho se orientují, čemu věří a za čím jdou? Jak komunikují? Zárodky adaptačních strategií scénických umění na globální proměnu paradigmatu se mapujeme s našimi hosty.

Ve čtvrtek 18.3. se můžete těšit také na třetí epizodu nové podcastové sérieSHOW OFF. Další audioesej na téma "Nekomprimovatelnost"připravil herec, divadelní tvůrce a zakladatel souboru Ufftenživot. Podcastová série audioesejů o scénických uměních v době (post)covidové v českém i anglickém jazyce je dostupná z adresy www.showoff.cz a inspiruje se mezinárodními diskusemi “Zelené čtvrtky”.

Cyklus realizuje Oddělení mezinárodní spolupráce Institutu umění – Divadelního ústavu jako součást programu Propagace českých scénických umění do zahraničí a ve spolupráci s partnery z evropského projektu Create to Connect -> Create to Impacta networku Performing Arts Central Europe(PACE.V4). Webináře probíhají na platformě Zoom v anglickém jazyce každý čtvrtý čtvrtek v měsíci. Během diskusních setkání mají diváci možnost pokládat hostům otázky a jejich záznamy jsou zpětně dostupné na Youtube kanále jsmeIDU.

Praktické informace

  • Setkání se uskuteční na platformě ZOOM, není nutné si předem stahovat aplikaci.
  • Po vyplnění registračního formuláře Vám přijde e-mail s odkazem na přístup do webináře.
  • Registrujte se pokud možno 15 minut před začátkem akce, abyste se nezdrželi přihlašovací procedurou.
  • Webinář se koná v anglickém jazyce.

Typ akce

Webinář

Datum a čas

25. 3. 2021 15:00 - 25. 3. 2021 17:00

Místo

online

Vstupné

zdarma

Oddělení

Oddělení mezinárodní spolupráce

Registrace

přihlášení zde

Kontaktní osoba

  | ©

Barbora Comer

MEZINÁRODNÍ PROJEKTY

+420 775 856 540
barbora.comer@idu.cz

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.