Moskevský akcionismus: od profanace k provokaci

  | ©

Teatrologická společnost a Kabinet pro studium českého divadla pořádají přednášku Marcely Magdové - Moskevský akcionismus: od profanace k provokaci.

Období postsovětské transformace přineslo zásadní proměnu uměleckých strategií. Veřejný prostor poslední dekády minulého století ovládli tzv. moskevští akcionisté, kteří vnímali umění jako pole pro sociální a kulturní transgresi. Jejich intervence prostřednictvím vlastních často obnažených těl lze chápat jako jeden z nejsilnějších spektakulárních prostředků ke kritice tehdejších politických poměrů nastupujícího divokého kapitalismus reprezentovaného osobností Borise Jelcina. Pracovali se záměrnou desakralizací symbolického prostoru a stylizací do role skandalistů, čímž provokovali nejen moskevskou veřejnost. 

Přednáška přiblíží jak výrazné představitele moskevského akcionismu, tak jejich jednotlivé intervence, a to i s ohledem na fakt, že zůstávají (minimálně) v českém kontextu v pozadí badatelsky etablovaného fenoménu vídeňských akcionistů.

Mgr. Marcela Magdová, Ph.D. vystudovala divadelní vědu a historii na Filozofické fakultě UK a doktorské studium absolvovala na DAMU. Zabývá se ruským divadlem a dramatem, z ruštiny přeložila několik současných her. Působí na Katedře slavistiky a germanistiky Západočeské univerzity, na Vyšší odborné škole herecké, externě na Katedře teorie a kritiky DAMU. Věnuje se také divadelní publicistice a kritice.  

Typ akce

Přednáška

Datum a čas

25. 2. 2021 17:00

Registrace

odkaz na přednášku

Kontaktní osoba

  | ©

Mgr. Berenika Zemanová, Ph.D.

+420 224 809 113, 117
+420 777 097 168
berenika.zemanova@idu.cz

Vědecký profil pracovníka

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.