The days after - mezinárodní online teatrologická konference

  | ©

Etická dilemata industriální a post-industriální společnosti v divadle 20. a 21. století ve světle divadelních her Karla Čapka RUR a Bílá nemoc

Na 25. ledna 2021 připadá 100. výročí uvedení divadelní hry RUR v Národním divadle v Praze. V této hře, kterou napsal v roce 1920 český spisovatel, dramatik a novinář Karel Čapek, se poprvé objevilo slovo "robot", jež společně s tímto divadelním titulem vstoupilo hned v následujících letech do povědomí světové komunity. Hra odstartovala linii vědeckofantastické tematiky v Čapkově románové i dramatické tvorbě, přičemž na zvláštní naléhavosti v souvislosti s pandemií SARS-CoV-2 získalo v současnosti především drama Bílá nemoc. Obě hry jsou varováním před etickými a existenciálními dilematy moderní civilizace spojenými s globálními hrozbami vyvolanými negativními dopady techniky a technologií, totalitarismem, zbrojením či pandemií. Umělá inteligence se na jednu stranu mezitím stala běžným pomocníkem a součástí našich životů, která mimo jiní skládá hudbu a maluje obrazy, na straně druhé vyvolává etická dilemata a obavy stejně silné jako před 100 lety.

Ke 100. výročí premiéry hry RUR v Národním divadle v Praze pořádá Institut umění – Divadelní ústav společně s Pražský Quadriennale scénografie a divadelního prostoru, Společností bratří Čapků, Českými centry a Slezskou univerzitou mezinárodní online teatrologickou konferenci.

Konference nahlédne tematiku her RUR a Bílá nemoc jak optikou současné interpretace těchto Čapkových her v českém, rakouském a portugalském prostředí, tak prostřednictvím vybraných příkladů jejich uvedení v balkánských zemích, Velké Británii, USA, Španělsku na Slovensku a v dalších zemích světa. Jeden z konferenčních bloků bude věnován scénografickému ztvárnění obou her, jehož součástí bude například příspěvek české teatroložky Věry Velemanové nebo prezentace výsledků projektu PQ STUDIO: Common Design Project na téma Bílá nemoc, který v letošním roce realizuje ve spolupráci s IDU Pražské Quadriennale scénografie a divadelního prostoru (více zde) a které představí umělecká ředitelka PQ Markéta Fantová a scénograf, pedagog a kurátor Patrick Du Wors. Konference nabídne příležitost k setkání teatrologů, dramaturgů, kurátorů a režisérů z ČR, Slovenska, Slovinska, Turecka, Portugalska, Německa a Kanady. V úvodu konference vystoupí s příspěvkem o současných etických dilematech ve vztahu k současnému stavu techniky a technologie socioložka Tereza Stöckelová, na konferenci nebude chybět Hasan Zahirovič, renomovaný odborník na dramatiku Karla Čapka, teatrolog Karol Mišovic, režisér, pedagog a loutkář Marek Bečka nebo Zdeněk Vacek, ředitel Památníku Karla Čapka.

Konference se uskuteční ve dnech 26.-27.1.2021 na platformě Zoom. Jednacím jazykem konference je angličtina. Program naleznete zde. Po jejím uskutečnění budou příspěvky publikovány v konferenčním sborníku.

Pořadatel:

Institut umění – Divadelní ústav / Oddělení mezinárodní spolupráce

Partneři:

Pražské Quadriennale scénografie a divadelního prostoru

Společnost bratří Čapků

Česká centra

Slezská univerzita / Kulturní dramaturgie se zaměřením na divadlo

Typ akce

Konference

Datum a čas

26. 1. 2021 0:00 - 27. 1. 2021 0:00

Místo

online

Oddělení

Oddělení mezinárodní spolupráce
Department of International Cooperation

Registrace

zde se připojte

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.