Propojení dramatické a postdramatické poetiky ve hrách Rolanda Schimmelpfenniga

  | ©

Teatrologická společnost a Kabinet pro studium českého divadla pořádají přednášku Petry Zachaté: Propojení dramatické a postdramatické poetiky ve hrách Rolanda Schimmelpfenniga.

Jeden z nejuváděnějších německých dramatiků Roland Schimmelpfennig náleží k přelomové generaci divadelníků, kteří v německojazyčném prostoru od konce 90. let 20. století přehodnocují vztah mezi postdramatickým divadlem a tradičnějšími typy divadelní estetiky. Hledání forem schopných srozumitelně, a přesto neotřele reflektovat současný svět, se odráží také v oblasti dramatu. Nové divadelní texty se na jedné straně inspirují nejrůznějšími postdramatickými postupy, na straně druhé ale začínají opět pracovat s principem dramatické reprezentace a kategoriemi figurace a narace. Schimmelpfennigovo bohaté dílo předkládá mnoho rozličných možností, jak v rovině divadelního textu dramatické a postdramatické prvky propojovat.

MgA. Petra Zachatá je redaktorkou Divadelních novin, doktorandkou na pražské DAMU a příležitostnou překladatelkou. Ve svém výzkumu se soustředí na současné české a německojazyčné divadlo a drama. Za diplomovou práci Proměny dramatické formy: Propojení dramatické a postdramatické poetiky ve hrách Rolanda Schimmelpfenniga (DAMU, vedoucí práce Zuzana Augustová) získala 3. místo v soutěži Ceny Václava Königsmarka udělované Teatrologickou společností.

FB událost

teatrologie.cz

Typ akce

Přednáška

Datum a čas

17. 12. 2020 17:00 - 17. 12. 2020 0:00

Místo

online

Registrace

odkaz na ZOOM

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.