Noc divadel 2019 v IDU | Divadlo a svoboda

  | ©

Institut umění - Divadelní ústav (IDU), koordinátor akce Noc divadel, připravil na 16. listopadu speciální rodinný program, který navazuje na téma letošního ročníku: Divadlo a svoboda. Odpolední dobrodružná hra pro děti od 6 let a jejich rodiče nazvaná Svoboda: Dá se to jíst? ukáže jaké podoby může mít svoboda. Proběhne také vernisáž výstavy Divadlo a svoboda či prodej publikací vydaných edičním oddělením Divadelního ústavu se speciální slevou. Od 14:00 do 16:30 hodin bude v Malém sále IDU probíhat přímý přenos z demonstrace z Letenské pláně. Od 14:00 do 20:00 hodin otevřené infocentrum Noci divadel v na recepci budovy IDU.

Program


14:00 - 17:00
Dobrodružná rodinná hra: Svoboda? Dá se to jíst?
Jaké podoby může mít svoboda? Kde začíná a kde končí? Najdete ji v knihovně Divadelního ústavu? Víte, kdo byl Josef Svoboda? Odpovědi můžete nalézt na jedno z pěti stanovištích dobrodružné hry v prostorách Institutu umění - Divadelního ústavu. Součástí je také animační dílna s lektorkou Jitkou Petrášovou, ve které si vyzkoušíte technikou ruční stop-motion animace tvorbu vlastního krátkého videa na téma "Svoboda".
Vhodné pro děti od 6 let v doprovodu rodičů.
Vstup volný. Rezervace není nutná.

14:00 - 16:30
Přímý přenos demonstrace z Letenské pláně v Malém sále IDU

15:00 a 17:00
Komentované prohlídky Informačně-dokumentačního oddělení IDU
Interaktivní program Informačně-dokumentačního oddělení plný zajímavých informací i kuriozit. Průvodce fondy, databázemi a způsobem, jak se materiály a údaje získávají, zpracovávají, ukládají a především zpřístupňují zájemcům. To vše s praktickými ukázkami a zajímavostmi, se kterými se pracovníci tohoto oddělení občas setkávají.
Komentované prohlídky v 15:00 a 17:00 (délka cca 45 minut).
Vstup volný. Rezervace není nutná.

19:00
Vernisáž výstavy Divadlo a svoboda
Na divadlo jako součást rodící se občanské společnosti a jako společný prožitek svobody a se zaměřuje výstava Divadlo a svoboda, která představí především nezávislé divadelní iniciativy 90. let. Výkladové texty, fotografie a dobové dokumenty budou instalovány na třech interaktivních objektech, které grafik Jaroslav Mašek a scénograf Petr B. Novák pojali jako rozpadající se zeď symbolizující otevření hranic i pád ideologických omezení. Součástí výstavy je také 12 audioobjektů, které diváci budu mít možnost prozkoumat během návštěvy pražských divadel a které jim nabídnou možnost poslechnout si koláže z rozhovorů s téměř 60 osobnostmi české nezávislé divadelní scény 90. let, jež byly pořízeny u příležitosti 30. výročí sametové revoluce.

Typ akce

Festival

Datum a čas

16. 11. 2019 14:00 - 16. 11. 2019 20:00

Místo

Institut umění - Divadelní ústav (IDU)

Vstupné

Zdarma

Oddělení

Oddělení mezinárodní spolupráce

Registrace

Bez Registrace

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.