Dočasně uzavřeno! Výstava divadelních cedulí Račte vstoupit do divadla v Národním muzeu

  | ©

Zajímá vás, co přesně se skrývá pod označením divadelní cedule a co dalšího mohou návštěvníkům nabídnout bohaté fondy Divadelního oddělení Národního muzea? Pak si určitě nenechte ujít výstavu s názvem Račte vstoupit do divadla, která je k vidění od 13. prosince 2019 v Nové budově Národního muzea.

Národní muzeum je dočasně uzavřeno 

V souvislosti s mimořádnou situací týkající se koronaviru jsou všechny objekty Národního muzea až do odvolání pro veřejnost uzavřeny.


Výstava Račte vstoupit do divadla vychází z polozapomenutého fenoménu divadelních cedulí, ukazuje jejich obsahový i formální vývoj a všechny funkce, které cedule a divadelní plakát plnily a plní: ve své době sloužily jako pozvánka na představení a často i jako umělecký artefakt, v současnosti jsou jedinečným pramenem teatrologického bádání, umožňujícím přesnou rekonstrukci repertoáru divadel. Výstava je však koncipována šířeji – jako obraz divadelního života v českých zemích od 17. století, kdy vznikaly první periochy řádových scén (předchůdci pozdějších cedulí), do poloviny 20. století, s přesahy až do současnosti. Cedule k jednotlivým představením jsou proto doprovázeny dalšími atraktivními exponáty, ilustrujícími divadelní tvorbu – scénickými a kostýmními návrhy, fotografiemi, vzácnými rukopisy a tisky, realizovanými kostýmy, modely scén, rekvizitami, obrazy a bustami. Důraz je kladen na ty instituce, jejichž historie je podrobně zmapována právě díky divadelním cedulím (Stavovské, Prozatímní, Národní a vinohradské divadlo v Praze, brněnské Národní divadlo, kočovné společnosti…). Poprvé vystaveny budou i nově nalezené předměty ze 17. a 18. století.

Pro dětského návštěvníka je připraven prostor věnovaný loutkovému divadlu a řada herních prvků – převlékání do divadelních kostýmů a fotografování v divadelních dekoracích, výroba loutek a loutkohra či možnost vyzkoušet si profesi kostýmního výtvarníka.

Výstavu doplňuje interaktivní specializovaná mapa výskytu cedulí v českých a moravských muzeích, knihovnách a archivech.

Výstava Račte vstoupit do divadla vznikla ve spolupráci Národního muzea, Institutu umění – Divadelního ústavu a Moravského zemského muzea v rámci projektu MK NAKI II Cesta k divadlu. K výstavě vznikl i stejnojmenný katalog, který je k dostání u nás v IDU, na našem online knihkupectví Prospero  a v Národním muzeu. Za IDU měla na vzniku katalogu Račte vstoupit do divadla zásadní podíl PhDr. Jitka Ludvová, odborná redaktorka, rovněž s PhDr. Alenou Jakubcovou, Ph.D., divadelní historičkou se zaměřením na divadlo a hudbu 18. století spolu a s teatroložkou a historičkou Mgr. et Mgr. Věrou Velemanovou.

Výstava je k vidění v Nové budově Národního muzea od 13. prosince 2019 do 12. února 2020. !Prodlouženo do 31. 3. 2020

Vstup na výstavu je zdarma.
Více informací včetně doprovodných akcí a otevírací doby naleznete na stránkách www.nm.cz. a nebo zde.

K výstavě vznikl i stejnojmenný katalog, který je k dostání u nás v IDU, na našem online knihkupectví Prospero  a v Národním muzeu. 

Typ akce

Výstava

Datum a čas

13. 12. 2019 0:00 - 31. 3. 2020 0:00

Místo

Národní muzeum

Vstupné

Zdarma

Registrace

Bez registrace

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.