Časopis Theater der Zeit zve na prezentaci českého speciálu

  | ©

Časopis Theater der Zeit věnoval speciální číslo českému divadlu. Zaměřuje se především na status quo současného českého divadla a jeho význačným protagonistům, prostor dostávají ale i historické reflexe, kdy divadelní kultura odrážela politické milníky. Prezentace časopisu se zúčastní čeští i němečtí vydavatelé i někteří protagonisté a autoři příspěvků. Prezentace se koná ve spolupráci s Pražským divadelním festivalem německého jazyka a IDU.

Koncem listopadu kromě toho vyjde v nakladatelství Theater der Zeit sborník českých divadelních her v německém překladu s názvem „O zvířatech a lidech“. Na základě pěti současných her, mimo jiné od Václava Havla, Anny Saavedry, Petra Kolečka, Petra Zelenky a Milana Uhdeho se zde představí soudobá česká dramatika.

Spolu s pražským Goethe-Institutem inicioval Pražský divadelní festival německého jazyka vznik nové mezinárodní divadelní platformy jménem theatertreffpunkt Prag (TTPP), která se poprvé uskuteční 23.–26. listopadu 2018 v rámci festivalu v Praze.
theatertreffpunkt Prag zahrnuje země a jejich účastníky ze střední a východní Evropy, konkrétně ze Slovenska, Maďarska, Polska, Slovinska, Estonska, Lotyšska a Litvy. Z každé z těchto zemí jsou do Prahy pozváni dva profesionální divadelníci, z České republiky se účastní až šest divadelníků.
Tato skupina divadelních odborníků bude moci navštívit několik festivalových představení, budou se setkávat s jejich režiséry a dramaturgy, budou probíhat přednášky o současném německém divadle i o možnostech podpory divadelních koprodukcí z německé strany.
S německými hosty, prvotřídními divadelníky, budeme diskutovat o aktuálních tendencích činohry, o současné německé dramatice, představíme ale také aktuální „české“ číslo časopisu Theater der Zeit.
Smyslem mezinárodní platformy theatertreffpunkt Prag, společné akce Pražského divadelního festivalu německého jazyka a pražského Goethe-Institutu, je především další vzdělávání, samozřejmě ale i propojení divadelníků, vznik nových idejí a možné budoucí koprodukční projekty.
Jako referenty jsme oslovili režiséry a dramaturgy pozvaných inscenací, ale i intendanty hostujících divadel, zástupce či zástupkyně Geothe-Institutu z oblasti Divadlo/Tanec, jakož i redaktory oborového časopisu Theater der Zeit.

Facebooková událost

 

Typ akce

Prezentace

Datum a čas

25. 11. 2018 20:00

Místo

Goethe Institut

Vstupné

Zdarma

Oddělení

Ediční oddělení

Kontaktní osoba

  | ©

Kamila Černá

Vedoucí

+420 723 888 197 
+420 224 809 124 / 170
kamila.cerna@idu.cz

Vědecký profil pracovníka

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.