Dnes začínají světové svátky divadla pro malé i velké

  | ©

Na právě začínající týden již tradičně připadají oslavy divadelního umění. Světový den divadla se od roku 1962 každoročně slaví 27. března. Předchází ho Světový den divadla pro děti a mládež, pro který byl zvolen 20. březen, a Světový den loutkářství, který připadá na 21. března. Iniciátory oslav jsou mezinárodní nevládní divadelní organizace přidružené k UNESCO, které každoročně připravují poselství k těmto divadelním svátkům

Poselství k těmto dnům formulují každý rok významné osobnosti světové divadelní komunity. Národní střediska Mezinárodního divadelního ústavu (ITI), Mezinárodní asociace divadel pro děti a mládež (ASSITEJ) a Mezinárodní loutkářské unie (UNIMA). Česká střediska těchto organizací mají sídlo v Institutu umění – Divadelním ústavu a své aktivity vyvíjejí jak na národní, tak mezinárodní úrovni.

V letošním roce se dostalo významného uznání českému loutkovému divadlu, jelikož autorkou poselství ke Světovému dni loutkářství byla zahraniční odbornou veřejností zvolena Nina Malíková, česká dramaturgyně, redaktorka, odbornice na loutkové divadlo a dlouholetá předsedkyně Českého střediska UNIMA, která se mimo jiné také zasloužila o zápis českého a slovenského loutkářství na Seznam světového nehmotného dědictví UNESCO. Poselství ke Světovému divadla pro děti a mládež připravila prezidentka asociace ASSITEJ International a australská divadelnice Sue Giles a své vzkazy podtrhující důležitost divadla přidaly také děti a teenageři z Ukrajiny a Íránu.

Všichni věříme a chceme věřit, že bude svět přece jen lepší, než se nám právě zdá. Nezbavujeme se proto pro naše obavy radosti ze života, uvěřme v to, že jsou Pulcinella, Punch, Guignol, Kašpárek, Karagöz, Vidúšaka a další z té nekonečné řady loutkových hrdinů lidské komedie stále těmi, kterým v jejich vítězném zápase se Smrtkou můžeme věřit jako už tolik generací před námi,“ říká ve svém poselství Nina Malíková. Také divadelníci v České republice silně vnímají současnou napjatou geopolitickou situaci a projevují již od února 2022 značnou solidaritu se svými kolegy a kolegyněmi z válkou postižené Ukrajiny. „České středisko Mezinárodního divadelního ústavu (ITI) vyzývá v souvislosti s oslavami Světového dne divadla k minutě ticha za všechny umělce, kteří padli v nesmyslných válečných konfliktech, za rozbombardovaná divadla a za zničené kulturní hodnoty, které vznikaly po staletí,“ říká jeho prezidentka Yvona Kreuzmannová.

Národní střediska ITI, ASSITEJ a UNIMA či jejich členské organizace po celém světě koordinují v těchto dnech řadu aktivit. Nejinak je tomu v České republice, kde u příležitosti světových svátků divadla připravilo na 20. 3. panelové diskuse na téma „Divadlo teenagerům!“ Národní divadlo. Časopis Loutkář, Muzeum loutkářských kultur, Divadelní fakulta AMU a další partneři pořádají dne 20.3. křest publikace České loutkářství – Tradice a kontinuita. Institut umění – Divadelní ústav slaví pracovně. V těchto dnech probíhá v Praze a Brně Visitors’ program, který představuje české činoherní divadlo zahraničním hostům, a 28. a 29. 3. proběhnou koordinační schůzky k 11. ročníku Noci divadel, který se jako další velká oslava scénických umění připravuje na podzim 2023.

Poselství ke Světovému dni divadla pro děti a mládež 20. března 2023

Poselství ke Světovému dni divadla loutkářství 21. března 2023

Publikováno

20. 3. 2023

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.