IDU křtí nový svazek dramatických textů Pera Olova Enquista

  | ©

IDU vydává v edici Divadelní hry texty nejpřekládanějšího a nejhranějšího dramatika současného švédského divadla – Pera Olova Enquista. Výbor z jeho dramatické tvorby obsahuje texty pro české prostředí již známé i tituly přeložené do českého jazyka poprvé.

Právě vycházející reprezentativní výbor Enquistových dramat v českém překladu zahrnuje 6 nově revidovaných překladů dramat, která již prošla jevišti českých divadel. Noc tribádek, Ze života žížal, Obrázkáři, Blanche a Marie, Faidra demytizují a zároveň „polidšťují“ známé postavy skandinávské kultury, světové vědy či antické mytologie (například spisovatele Augusta Strindberga, Hanse Christiana Andersena a Selmu Lagerlöfovou, filmového režiséra Victora Sjöströma či objevitelku radia Marii Curie-Skłodowskou). V hodině rysa je vyprávěn příběh o lásce a „kocourovi, který zemře, ale vstane z mrtvých“. Dále svazek doplňují dva tituly poprvé přeložené do češtiny: Magický kruh, odhalující nelichotivé pravdy o Komunistické straně Dánska, a autorská adaptace proslulého Čechovova dramatu Tři sestry, teď staré.

Per Olov Enquist (1934-2020) nastoupil dráhu dramatického spisovatele až v relativně pozdním věku, jako čtyřicátník, nicméně se i tak stačil svým dílem zařadit mezi nejvýznamnější severské dramatiky druhé poloviny dvacátého a začátku jedenadvacátého století. Patří k nemnoha, kteří slavili úspěchy nejen ve své vlasti, ale i za jejími hranicemi, řada jeho her byla uvedena i u nás.


Slavnostní křest publikace proběhne 21. března od 16:30 v budově Velvyslanectví Švédska na adrese Úvoz 13, Praha 1. Součástí programu bude také čtení z vycházejících textů.
V případě zájmu o účast na křtu prosíme o potvrzení na press@idu.cz.


Publikace je dostupná na našem e-knihkupectví Prospero.


Autor: Per Olov Enquist
Nakladatel: Institut umění – Divadelní ústav
Tvůrci: překlad Zbyněk Černík a František Fröhlich, doslov a ediční poznámka Zbyněk Černík, přehled inscenací Johana Vitásková, editor svazku Zbyněk Černík, redakce Kamila Černá, Zbyněk Černík a Karolína Stehlíková, redakční spolupráce Michal Zahálka
ISBN: 978-807008-467-0
Počet stran: 472
Cena: 380 Kč

Publikováno

8. 3. 2023

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.