První přednáška Teatrologické společnosti tohoto akademického roku se bude věnovat japonskému divadlu v českých zemích

  | ©

Teatrologická společnost , Kabinet pro studium českého divadla a Katedra divadelních studií Masarykovy univerzity si vás dovolují pozvat na přednášku Zuzany Rozwałky: Japonské divadlo v českých zemích.

Mgr. Zuzana Rozwałka, Ph.D. je odbornou asistentkou Semináře japonských studií na FF MU v Brně. Vystudovala japonskou filologii na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci a v letošním roce ukončila doktorské studium na Katedře divadelních studií FF MU. V rámci svého výzkumu se věnuje politickým a společenským kontextům vývoje japonského divadla, specialistům na cross-genderové role a české recepci japonského divadla a Japonska obecně.

Japonské divadlo bývá často označováno jako důležitý inspirační zdroj evropské divadelní moderny a avantgardy. Vystoupení prvních japonských divadelních umělců a jejich recepce v zahraničí byly důkladně zmapovány a staly se předmětem mnoha odborných publikací. Jak ale vypadaly první kontakty s japonským divadlem v českých zemích? Jaké divadelní skupiny na našem území hostovaly a jaká byla recepce jejich představení? Co tuto recepci ovlivňovalo a čím byl tvořen dobový obraz japonského divadla. Můžeme hovořit o nějakém konkrétním vlivu těchto vystoupení na české divadlo? A co považoval Jan Neruda za příčinu častého „národního párání břicha“ u Japonců, a proč musela drobná Hanako pokaždé umřít?


Přednáška se uskuteční ve středu 5. října od 17:00 na Katedře divadelních studií Masarykovy univerzity na adrese Gorkého 57/7, 602 00 Brno

Přednášku také bude možné navštívit online přes ZOOM.

Odkaz na ZOOM hovor

FB událost

 

Publikováno

21. 9. 2022

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Partneři

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.