Simona Chalupová vystřídala Ninu Malíkovou na pozici předsedkyně Českého střediska UNIMA

  | ©

České středisko UNIMA si na únorovém zasedání výboru zvolilo novou předsedkyni. Stala se jí dlouholetá členka výboru Simona Chalupová, která nahradila dosavadní předsedkyni Ninu Malíkovou.

Simona Chalupová je absolventkou režie a dramaturgie loutkového a alternativního divadla na pražské DAMU. Od ukončení svého studia v roce 1995 pracovala jako externí režisérka a autorka her v oboru alternativního a loutkového divadla v mnoha divadlech pro děti u nás i v zahraničí, převážně v Polsku. Od roku 2011 působí jako ředitelka Muzea loutkářských kultur v Chrudimi. Členkou výboru českého střediska UNIMA je od roku 2012.

Dosavadní předsedkyně, Nina Malíková, se dlouhodobě zasazuje o propagaci dobrého jména českého loutkářství ve světě a o uchování jeho paměti. Opakovaně působila v exekutivních funkcích Mezinárodní loutkářské unie UNIMA i jako prezidentka českého střediska této mezinárodní nevládní divadelní organizace přidružené k UNESCO. Kurátorsky se podílela na řadě výstav věnovaných historii i současnosti českého loutkového divadla a je spoluautorkou úspěšné anglickojazyčné publikace Czech Puppet Theatre Yesterday and Today, kterou vydal Institut umění – Divadelní ústav, a řady textů o českém loutkovém divadle publikovaných v zahraničí. V neposlední řadě je Nina Malíková jednou z iniciátorek zápisu českého a slovenského loutkářství na seznam nehmotného dědictví UNESCO v roce 2016. Nadále bude v Českém středisku UNIMA působit jako rada.

web Mezinárodní loutkářské unie UNIMA

Foto: Facebook / Muzeum loutkářských kultur ǀ Chrudim

Publikováno

4. 3. 2022

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.