Významný český výtvarník Alois Mikulka získal cenu ASSITEJ

  | ©

V pátek 5. listopadu bude ukončena letošní Přehlídka ke Světovému dni divadla pro děti a mládež ASSITEJ 2021. U příležitosti uvedení inscenace Aby se děti divily, která byla inspirována texty a obrázky Aloise Mikulky, byla tomuto brněnskému výtvarníkovi udělena Cena ASSITEJ.

Cena ASSITEJ se už od roku 2002 každoročně uděluje osobnosti, která se zvláště zasloužila o rozvoj divadla pro děti a mládež. Divadelní přehlídka se pravidelně koná u příležitosti Světového dne divadla pro děti a mládež, který si připomínáme 20. března. Vzhledem k pandemickým opatřením se letos konala v náhradním termínu od 2. září do 5. listopadu.

Brněnský malíř, sochař, grafik, ilustrátor, scénograf, autor divadelních her pro děti, pohádek, básní a próz Alois Mikulka bývá označován za žijícího klasika české pohádky. Od šedesátých let minulého století napsal a nakreslil dlouhou řadu knížek pro děti nejrůznějšího věku, jejichž adaptace se už plných 60 let objevují na českých a moravských jevištích.

„Dílo Aloise Mikulky je plné světla a radostné poťouchlosti, ozdravné, lehce podvratné obrazové i jazykové neotřelosti, bystrosti a hravosti a především – tak trochu rošťácké, realismem nespoutané – fantazie,“ uvedl přední divadelní kritik a člen předsednictva ASSITEJ Vladimír Hulec.

Zoja Mikotová, režisérka zmiňované inscenace Aby se děti divily o Mikulkově díle řekla: „Texty i obrázky Aloise Mikulky jsou pro mne velkou inspirací. Jeho svět má v sobě zvláštní divokost a zlobivost, zároveň také něhu a radost. Je blízký dětem a dospělí se v něm také neztratí.“

Letošní edice Přehlídky ASSITEJ proběhla ve zkrácené formě dne 2. 9. v prostorách KD Mlejn v pražských Stodůlkách.

Více informací o Mezinárodní asociaci divadel pro děti a mládež (ASSITEJ) naleznete na jejich webových stránkách.

foto: DENÍK / Petr Vlasák, zdroj: Brněnský deník | Alois Mikulka se svými malbami. | fotogalerie (denik.cz)

Publikováno

4. 11. 2021

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Partneři

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.