Semináře: Jak ošetřit autorská práva?

  | ©

Czechmobility.info pořádá další ze série seminářů navazující na publikace Pearle* pro umělce a kulturní manažery.

Semináře budou dva, oba zaměřeny na oblast autorského práva. 

Jak ošetřit autorská práva v oblasti živého umění
Úterý 1. 6. 2021 (16.00–19.00)
Lektor: Rudolf Leška

  • Pořádání hudebních představení (koncerty vážné i populární hudby), problematika vypořádání práv k hudbě, otázka výkonných umělců (honorář, platba INTERGRAM), problém playbacku, notové materiály.
  • Pořádání divadelních představení (činohra, tanec, hudební divadlo), rozlišení agentury a kolektivní správy, vypořádání práv k textu/choreografii/hudebně-dramatickému dílu, interpreti, hudba na jevišti (OSA, hudební nakladatelé, INTERGRAM, noty, původní hudba na objednávku apod.).
  • Problematika přenosů koncertu nebo představení, zejména problém vypořádávání práv k hudbě u různých typů online užití (live streaming, on demand streaming, downloading) a různých platforem (vlastní web, YouTube, Facebook, Dramox, Brejlando apod.).


Jak ošetřit autorská práva ve výtvarném umění
Úterý 8. 6. 2021 (16.00–19.00)
Lektorka: Iva Javorská

Výtvarná díla jsou výsledkem potřeby sebevyjádření, jsou zpravidla předurčena zpřístupnění ostatním. Z definice jsou tedy vystavena možnosti jejich užití způsobem, který autor neschvaluje, nebo dokonce možnosti zneužití.

Přednáška se bude věnovat významu a konkrétním způsobům předcházení nežádoucího užití díla, nastavování pravidel užití skrze licence a konečně tomu, co konkrétně může autor udělat a očekávat, pokud došlo k zásahu do jeho autorských práv. Přednáška bude kombinací právních, praktických, ale i obchodních ohledů při nakládání s vlastním dílem, též na podkladě konkrétních autorskoprávních sporů, které proběhly u nás a v zahraničí.

Budeme mimo jiné hovořit o označování a prokazování autorství, copyrightových doložkách, opatrnosti při zpřístupňování děl ve fyzickém a virtuálním světě, o právní pozici autora v různých typech vztahů (volná tvorba, tvorba na objednávku nebo pracovní smlouva) a jak práva autora v těchto vztazích ošetřit, co může autor udělat, došlo-li k porušení licence nebo zneužití díla, co může učinit sám a na koho se může obrátit, čeho se může domáhat apod.

Oba semináře se uskuteční fyzicky v Pražském kreativním centru za dodržení všech hygienických opatření.

Seminář je zdarma. Pro účast na semináři se prosím zaregistrujte. Odkaz k registraci, podorbnější info a publikaci Pearle* pro umělce a kulturní manažery zdarma ke stažení naleznete na webu czechmobility.info.

 

Publikováno

25. 5. 2021

Sdílejte

Sledujte náš facebook

Staňte se dobrovolníkem

Dělejte, co vás baví a získejte při tom zkušenosti.

vše o dobrovolnictví

Přihlaste se k odběru newsletteru IDU

Přihlášením k odběru Newsletteru IDU vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání newsletteru.